PET

Covid -19 και Ζώα συντροφιάς

Covid -19  και Ζώα συντροφιάς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι κορονοϊοί αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια ιών. Ορισμένοι εξ ’αυτών προκαλούν λοίμωξη στα ζώα και ορισμένοι στον άνθρωπο. Κορονοϊος στην γάτα : Το 1970 απομονώθηκε ο πρώτος κορονοϊος στην γάτα ,ο οποίος προκαλεί την λοιμώδη περιτονίτιδα με θνησιμότητα 95%. Το 1981 απομονώθηκε ένας ακόμη από τον οποίο όμως το ζώο θεραπεύεται εύκολα.

Κορονοϊος στον σκύλο : To 1971 απομονώθηκε ο πρώτος κορονοϊος στον σκύλο που προκαλεί κυρίως έντονη λοίμωξη του γαστρεντερικού συστήματος. Το 2003 απομονώθηκε ένας δεύτερος κορονοϊος στον σκύλο ,ο οποίος δημιουργεί αναπνευστική λοίμωξη.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα η οποία να αποδεικνύει ότι ο Covid-19 μπορεί να μεταφερθεί από τον άνθρωπο στα ζώα συντροφιάς.

Τα πορώδη υλικά, όπως η γούνα κατοικίδιων ζώων, τείνουν να απορροφούν και να παγιδεύουν παθογόνα, καθιστώντας δυσκολότερη την πρόσληψή τους μέσω της αφής(Αμερικανικός κτηνιατρικός ιατρικός σύλλογος). Ωστόσο ,επειδή έχει καταγραφεί ένας πολύ μικρός αριθμός κρουσμάτων σε ζώα συντροφιάς, τα οποία κυρίως συμβιώνανε με ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό συνίσταται σε περίπτωση που νοσήσετε να έχετε ένα άλλο άτομο να χειριστεί την καθημερινή φροντίδα του κατοικίδιου ζώου, αν είναι δυνατόν.

Τέλος ,η καθημερινή υγιεινή του ζωου μετά από κάθε περίπατο είναι σημαντική(σχολαστικό πλύσιμο ποδιών και μουσούδας) ώστε να αποφύγουμε την πιθανή μετάδοση του ιού από την επιφάνεια του ζώου.

Γρηγορία Περράκη
Κτηνίατρος

Τηλ.Ιατρείου:210-6616901
Κινητό:6939460520

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X