Διεθνή

Διαδηλώσεις στο περιθώριο της G7 κατά της οικονομικής και κλιματικής πολιτικής

Διαδηλώσεις στο περιθώριο της G7 κατά της οικονομικής και κλιματικής πολιτικής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το γαλλικό παραθαλάσσιο θέρετρο της Μπιαρίτς που απέχει λιγότερο από 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ισπανία, βρίσκεται περιφρουρημένο από τις δυνάμεις ασφαλείας για τη σύνοδο κορυφής των G7 ,με περισσότερους από 13.000 αστυνομικούς καθώς και ένα κινητό δικαστήριο που έχει συσταθεί, για το αν κάποιος διαπράξει αδικήματα κατά των «επτά» ισχυρών.

Αποτέλεσμα εικόνας για G7 france ΒΙΑΡΙΤΖ

Το ιστορικό κέντρο της πόλης εκκενώθηκε από τους τουρίστες την Παρασκευή πριν από την άφιξη των ηγετών από τις προηγμένες οικονομίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και του βρετανικού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις τριήμερες συνομιλίες  με θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι φωτιές στον Αμαζόνιο καθώς και ο εμπορικός πόλεμος.

Δρακόντια είναι τα μέτρα ασφαλείας στην κεντρική παραλία, στο Grande Plage, ακόμη και οι σέρφερ είχαν διαταχθεί να βγουν έξω από το νερό, ενώ εστάλησαν περαιτέρω ενισχύσεις γύρω από την ακτή. Τα ιστιοφόρα πλοία μεταφέρθηκαν και κρατήθηκαν μακριά.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός και το αεροδρόμιο θα κλείσουν το Σαββατοκύριακο, δημιουργώντας πρόβλημα στα δρομολόγια, ενώ η αστυνομία έχει τοποθετηθεί γύρω από την πόλη και πάνω στα κτίρια.

Υπάρχουν και οδικοί έλεγχοι στα ισπανικά σύνορα…

Αποτέλεσμα εικόνας για G7 france

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις διαδηλώσεις, σφραγίζοντας την πόλη, αλλά οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για οποιεσδήποτε άλλες συγκεντρώσεις στην περιοχή από πιθανούς αναρχικούς ή εξωθεσμικούς.

«Στόχος είναι η μέγιστη ασφάλεια. Δεν θα ανεχθούμε καμία αναταραχή. Αν συμβεί αυτό, θα απαντήσουμε », δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κρίστοφερ Κάστανερ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κρίστοφερ Κάστανερ.

Χιλιάδες όμως διαδηλωτές όσοι αντιτίθενται, ένωσαν σήμερα τις δυνάμεις τους κατά της παγκοσμιοποίησης, ακτιβιστές για το περιβάλλον, μέλη των κίτρινων γιλέκων, Βάσκους αυτονομιστές, όλοι ήταν κάτω στις γαλλικές ακτές.

Γαλλο-ισπανικά σύνορα

Ξεκινώντας οι διαδηλωτές από το Hendaye, κοντά στα Γαλλο-ισπανικά σύνορα, από το πρωί του Σαββάτου.

Η διαδήλωση έρχεται μετά από τρεις ημέρες αντιπολιτευτικές συνομιλίες για τους G7, η οποία περιελάμβανε διασκέψεις, συνομιλίες και εργαστήρια για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως το περιβάλλον, ο καπιταλισμός, ο φεμινισμός και η μετανάστευση.

Να σημειώσουμε, ότι η αστυνομία συγκρούστηκε με ακτιβιστές και πυροδότησε δακρυγόνα στο Urrugne κοντά στα ισπανικά σύνορα την Παρασκευή το βράδυ, στην άκρη ενός καταυλισμού ακτιβιστών όπου μαζεύτηκαν για μια εναλλακτική σύνοδο κορυφής των G7 επικεντρωμένη στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι αρχές δήλωσαν ότι 17 άνθρωποι συνελήφθησαν για μη εξουσιοδοτημένη συγκέντρωση και ότι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Οι αρχές ανέφεραν ότι τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Αποτέλεσμα εικόνας για G7 france ΒΙΑΡΙΤΖ

Ενώ το δικαστήριο με ειδικούς δικαστές, που περιλαμβάνει 17 εισαγγελείς και κελιά που μπορούν να χωρέσουν μέχρι 300 άτομα, έχει συσταθεί για να ασχοληθεί με τους συλληφθέντες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένων αντι-καπιταλιστών «μαύρου μπλοκ» συνελήφθησαν για την ανάρτηση μηνυμάτων σε απευθείας σύνδεση, ενθαρρύνοντας επιθέσεις σε ξενοδοχείο που φιλοξενεί την αστυνομία κατά τη σύνοδο κορυφής.

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε την Παρασκευή ότι:

«Η άφιξη πολλών εισαγγελέων και πρόσθετων δικαστών είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές συλλήψεις χωρίς διακρίσεις και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο γαλλικός στρατός σαρώνει για πιθανά ορυχεία κατά μήκος της παραλίας

Κάποιοι ντόπιοι παρομοίωσαν το κλείσιμο του Biarritz στην κορυφή των διακοπών, σαν να εξαγάγετε μια διεθνή σύνοδο κορυφής στις Κάννες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ κινηματογράφου. Ωστόσο, οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι η διεθνής προσοχή θα έφερνε περισσότερους τουρίστες στο μέλλον – ιδιαίτερα ελκυστικές για τους Αμερικανούς και τους Καναδούς.

Αμαζόνιος: Καταστροφικές πυρκαγιές στον μεγαλύτερο «πνεύμονα» της γης (vid)

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να μεταβούν από την παραθαλάσσια πόλη Hendaye πέρα ​​από τα σύνορα στην Irun στην Ισπανία, όπου άλλοι 3.000 αστυνομικοί αναμένεται να περιφρουρούν.

Αποτέλεσμα εικόνας για G7 france ΒΙΑΡΙΤΖ

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Γαλλία- Γερμανία- Ιρλανδία κατά Βραζιλίας: «Καμπανάκι» για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

Ο Κυριάκος «ξεδόντιασε» τον Σαμαρά

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X