Διεθνή

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε σήμερα την τελευταία εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και ανακοίνωσε ότι συνομιλίες για την κρίση θα διεξαχθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα.

«Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει την εκτόξευση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του.

«Αυτή η κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλιου Ασφαλείας σημειώνεται μόλις μερικές ημέρες» μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή που διεξήγαγε η Βόρεια Κορέα, υπογραμμίζει ο εκρόσωπος.

«Ο γενικός γραμματέας θα συζητήσει για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο περιθώριο» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα αρχίσει την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, προσθέτει.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατήγγειλε επίσης την εκτόξευση ως μια «νέα σκανδαλώδη πρόκληση» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι «θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο» την υιοθέτηση νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Η Μογκερίνι εξέφρασε επίσης την «αλληλεγγύη» της ΕΕ προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Ζήτησε από την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει τις ασύνετες προκλήσεις και να εγκαταλείψει τα προγράμματά της για πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής και βαλλιστικούς πυραύλους», που απαγορεύονται από πολλές αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η ΕΕ εργάζεται εξάλλου για πρόσθετες αυτόνομες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, υπογράμμισε.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Ρωσία «καταδικάζει κατηγορηματικά» την «προκλητική» εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε από την πλευρά της καταγγείλει νωρίτερα σήμερα την «επιθετική ρητορική της Ουάσινγκτον» στο θέμα αυτό, καταδικάζοντας παράλληλα τη βορειοκορεατική «παράνομη εκτόξευση».

Ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου με το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X