Διεθνή

Αφγανιστάν – Επίθεση ISIS: Πάνω από 100 νεκροί -Αυτοί αιματοκύλισαν την Καμπούλ

Αφγανιστάν – Επίθεση ISIS: Πάνω από 100 νεκροί -Αυτοί αιματοκύλισαν την Καμπούλ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αφγανιστάν: Ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν για την φονική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Στους 103 ανέρχεται ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης των τζιχαντιστών του ISIS διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.

«Δύο τζιχαντιστές που θεωρείται ότι ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος» πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί στην πύλη Άμπι του αεροδρομίου και κατόπιν «οπλισμένοι τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και στρατιωτικών», διευκρίνισε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM).

Η ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν για την φονική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους αναλυτές που περίμεναν ότι το συγκεκριμένο παρακλάδι του ISIS θα πραγματοποιήσει ένα τέτοιο χτύπημα στο Αφγανιστάν.Σε ανάρτησή του στο Telegram το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν ανακοίνωσε ότι την επίθεση πραγματοποίησε ο Αμπντούλ Ραχμάν αλ Λογκάρι, ένα όνομα που παραπέμπει σε άτομο αφγανικής καταγωγής.

Η τρομοκρατική οργάνωση, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφία του βομβιστή αυτοκτονίας υποστηρίζοντας ότι κατάφερε να περάσει τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπαν και να φτάσει σε απόσταση πέντε μέτρων από ένα σημείο που συγκεντρώνονταν Αμερικανοί στρατιώτες, μεταφραστές και άλλα άτομα πριν να ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά του. Κατά την ίδια ανακοίνωση ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και Ταλιμπάν.
Όπως υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν στην ίδια ανακοίνωση για την ανάληψη ευθύνης, ο βομβιστής αυτοκτονίας στόχευσε στο σημείο όπου Αμερικανοί στρατιωτικοί συγκέντρωναν τα χαρτιά για όλους όσοι είχαν συνεργαστεί με τον στρατό των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο από την πλευρά του έκανε λόγο για δύο βομβιστές αυτοκτονίας και για ένα τρίτο άτομο που άνοιξε πυρ αμέσως μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν την Καμπούλ.

Ποιο είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν ιδρύθηκε πριν από περίπου 6 χρόνια όταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους πέρασαν στο νοτιοδυτικό Πακιστάν για να συναντηθούν με Ταλιμπάν και άλλους ακραίους που ένιωθαν περιθωριοποιημένοι μέσα στα πλαίσια του ISIS.

Ήταν η περίοδος που το Ισλαμικό Κράτος είχε φτάσει στο ζενίθ του καταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ και δημιουργώντας συμμαχίες σε όλο τον ισλαμικό κόσμο.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν θεωρείται η πιο ακραία και βίαιη ομάδα ανάμεσα στις τζιχαντιστικές ένοπλες ομάδες στο Αφγανιστάν. Στις τάξεις του υπάρχουν τζιχαντιστές τόσο από το Αφγανιστάν όσο και από το Πακιστάν και κυρίως μαχητές των Ταλιμπάν που πιστεύουν ότι ο οργανισμός τους δεν είναι πολύ ακραίος.Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν έχει κατηγορηθεί για ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγριότητες των τελευταίων ετών στο Αφγανιστάν με επιθέσεις σε σχολεία για κορίτσια, σε νοσοκομεία ακόμα και σε μαιευτήριο όπου μέλη του φέρεται να σκότωσαν μια έγκυο γυναίκα και νοσοκόμες.

Αντίθετα με τους Ταλιμπάν, όπως γράφει το BBC, το ενδιαφέρον των οποίων επικεντρώνεται στο Αφγανιστάν, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν είναι μέλος του παγκόσμιου δικτύου του ISIS που προσπαθεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε δυτικούς και διεθνείς στόχους όπου μπορεί να το καταφέρει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X