Διεθνή

Απόψε το βράδυ η μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα

Απόψε το βράδυ η μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αστρονόμοι, λάτρεις του διαστήματος, αλλά και απλός κόσμος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια μερική σεληνιακή έκλειψη των τελευταίων 580 ετών, αρκεί να μην βρίσκεται (δυστυχώς) στην… Ελλάδα, καθώς όπως και στην Κύπρο, η δεύτερη σεληνιακή έκλειψη του έτους δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας.

Παράλληλα, η σεληνιακή έκλειψη της 19ης Νοεμβρίου θα είναι η μεγαλύτερη που θα σημειωθεί εντός 1.000 ετών, αφού η επόμενη, τόσο μεγάλης διάρκειας, θα συμβεί εκτός απροόπτου στις 8 Φεβρουαρίου 2669.

Την τελευταία φορά που συνέβη μία «μαραθώνια» μερική έκλειψη Σελήνης ήταν στις 18 Φεβρουαρίου του 1440.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η μερική έκλειψη που θα είναι ορατή από την ανατολική Ρωσία, την Ιαπωνία, τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, πραγματοποιείται 1,7 μέρες προτού η Σελήνη φθάσει στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της από τη Γη, γεγονός που αυξάνει τη διάρκειά της

Σύμφωνα με τη ΝΑSA, η σχεδόν ολική σεληνιακή έκλειψη θα καλύψει το 97% της πανσελήνου, ενώ το συνολικό φαινόμενο, μαζί με την παρασκιά, θα διαρκέσει έξι ώρες.

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ου αιώνα, έως τώρα, είχε συμβεί το 2018 με διάρκεια μόλις… μία ώρα και 43 λεπτά. Ολική έκλειψη Σελήνης αναμένεται επίσης στις 15 Μαΐου του 2022 και στις 7 Νοεμβρίου του 2022.

Η έκλειψη της Σελήνης πραγματοποιείται όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται (συζυγία), με αποτέλεσμα η Σελήνη να περνάει μέσα από τη σκιά της Γης, παίρνοντας μια κοκκινωπή απόχρωση.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X