Διεθνή

Bloomberg: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού προωθεί η Κομισιόν

Bloomberg: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού προωθεί η Κομισιόν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει και από τα 27 κράτη-μέλη της να θέσουν στόχο να έχουν πετύχει τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού τους μέχρι το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει το δίκτυο, η Κομισιόν θα δεσμευθεί σε ένα πρωτόκολλο μαζί με τα κράτη-μέλη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Αν το πιστοποιητικό τεθεί σε εφαρμογή θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μέτρα καραντίνας και παροχής αρνητικού τεστ για τους ταξιδιώτες. Όλα αυτά, αποτελούν ένα προσχέδιο μέχρι στιγμής, το οποίο θα υπόκειται σε αλλαγές μέχρι την Τρίτη, όπου και αναμένεται να εγκριθεί επισήμως.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται, ακόμη, να είναι το επίκεντρο της συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, το οποίο έχει προτείνει αρχικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χώρες όπως η Γαλλία, ωστόσο, εκφράζουν σκέψεις για τη θέσπιση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού καθώς θεωρούν πως ο – μέχρι στιγμής – εθελοντικός εμβολιασμός, θα καταστεί υποχρεωτικός.

Μαζί με τον στόχο του εμβολιασμού του 70% των πολιτών μέχρι το καλοκαίρι, η Κομισιόν προτίθεται να ζητήσει και τον εμβολιασμό του 80% του υγειονομικού προσωπικού κάθε χώρας αλλά και των άνω των 80 ετών πολιτών.

Η Κομισιόν θα συστήσει επίσης διεύρυνση της χρήσης των rapid test, αντικατάσταση των γενικών ταξιδιωτικών απαγορεύσεων με πιο στοχευμένα μέτρα, καθώς και αποφυγή κάθε μη απαραίτητου ταξιδιού μέχρι η επιδημιολογική κατάσταση να βελτιωθεί.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X