Διεθνή

Brexit: Ψήφιση «fast track» για τους όρους του θέλει η Μέι

Brexit: Ψήφιση «fast track» για τους όρους του θέλει η Μέι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε επιτάχυνση της διαδικασίας για την ψήφιση της συμφωνίας του Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο προσανατολίζεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Κι αυτό σε μια προσπάθεια να προλάβει τυχόν εσωκομματική «εξέγερση» στου συντηρητικούς της Βρετανίας, σύμφωνα με τον Bloomberg.

Η ομάδα της Μέι στοχεύει στην επικύρωση της τελικής συμφωνίας αποχώρησης, εντός δύο εβδομάδων από την υπογραφή των όρων του «διαζυγίου» Ε.Ε. Μεγάλης Βρετανίας στις Βρυξέλλες.

Το Brexit και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, οι βουλευτές θα ψηφίσουν αν αποδέχονται ή απορρίπτουν τη συμφωνία αποχώρησης, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές. Από την πλευρά του, το γραφείο της Βρετανίδας πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αυτή η «fast track» διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Ενδέχεται να φέρει την Τερέζα Μέι αντιμέτωπη με κατηγορίες ότι αρνείται στους νομοθέτες την ευκαιρία για έλεγχο των όρων της συμφωνίας του Brexit, αλλά αναμένεται να προλάβει ή να περιορίσει τις αντιδράσεις των «ανταρτών» που θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τη διαδικασία.

Οι υπουργοί θεωρούν ότι μια γρήγορη επίτευξη συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας, αφού θα δώσει αρκετό χρόνο στο κοινοβούλιο για να περάσει την απαραίτητη νομοθεσία προτού το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό μπλοκ στις 29 Μαρτίου.

Η Μέι

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει ανάγκη να κλείσει τη συμφωνία, αλλιώς κινδυνεύει να εξαναγκαστεί στη απομάκρυνση από την πρωθυπουργία.

Με την πολιτική εναντίωση στο σχέδιο της να αυξάνεται, η Μέι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τόσο εκείνους που επιθυμούν μια καθαρή έξοδος όσο κι αυτούς που επιθυμούν επανάληψη του δημοψηφίσματος του 2016.

Η Μέι επιβίωσε του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος, παρά τις επιθέσεις της στο συντηρητικό κόμμα που υποστήριξαν το Brexit, όπως ο Μπόρις Τζόνσον.

Τώρα, ανώτεροι αξιωματοπύχοι και διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές ξεκινούν έναν έντονο γύρο συνομιλιών με τους όρους του «διαζυγίου» με την Ε.Ε. στο επίκεντρο.

Η Μέι αναμένεται να συναντηθεί με τους ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες στις 17 Οκτωβρίου, ενώ η τελική τακτοποίηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετατίθεται για τις 17 Νοεμβρίου. Στο διάστημα αυτό πρέπει να υπάρχει πρόοδος σε ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής με την Ευρώπη, το καθεστώς των συνόρων με την Ιρλανδία.

Αφού επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, οι διαπραγματευτές θα επικεντρωθούν στη μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Για την Τερέζα Μέι, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το κόμμα της να αρνηθεί να στηρίξει το σχέδιό της όταν φτάσει για ψήφιση στη Βουλή. Οι ευρωσκεπτικιστές χαρακτηρίζουν το σχέδιο της πρωθυπουργού ως απαράδεκτο, αφού κρατάει το Ηνωμένο Βασίλειο για πάντα πολύ στενά συνδεμένο με τους κανόνες της ΕΕ, επιδιώκοντας ένα πιο καθαρό Brexit.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X