Διεθνή

Χάος στη Βρετανία από τις σφοδρές χιονοπτώσεις-Η κακοκαιρία χτυπάει και τη Γαλλία

Χάος στη Βρετανία από τις σφοδρές χιονοπτώσεις-Η κακοκαιρία χτυπάει και τη Γαλλία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παρέλυσε η ζωή στη Βρετανία από τον βαρύτερο χειμώνα των τελευταίων ετών. Σφοδρές χιονοπτώσεις έχουν πλήξει τις περιοχές της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, της βόρειας Αγγλίας και της Ουαλίας.

Η χώρα έχει παραλύσει, αφού συνεχώς ακυρώνονται αεροπορικές πτήσεις και δρομολόγια τρένων. Τα χιόνια έχουν επίσης προκαλέσει και τεράστια προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Κεντρικές λεωφόροι έχουν κλείσει, ενώ τα συνεργεία δουλεύουν ακατάπαυστα για να απομακρύνουν τις μεγάλες ποσότητες χιονιού.

Σε κάποιες περιοχές μάλιστα έχουν σημειωθεί και διακοπές ρεύματος.

Στο Σένιμπριτζ της Ουαλίας το χιόνι έφτανε τα 28 εκατοστά και στο Χάι Γουάικομπ, έξω ακριβώς από το Λονδίνο, τα 12. Το κρύο είναι τσουχτερό, καθώς το θερμόμετρο κατά τις νυχτερινές ώρες μπορεί να πέσει μέχρι και τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Τουλάχιστον 20.000 οικίες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στις κομητείες Oxfordshire, Berkshire και Wiltshire, καθώς το βάρος του χιονιού έχει σπάσει κλαδιά δέντρων που έπεσαν σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στα σιδηροδρομικά δρομολόγια, με προσοχή και προβλήματα κινούνται οι οδηγοί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου και ένα επιβατηγό πλοίο με 300 επιβαίνοντες προσάραξε σε αβαθή στο Καλαί στη Θάλασσα της Μάγχης, καθώς παρασύρθηκε από τους ανέμους.

Σημαντικά είναι τα προβλήματα και στα αεροδρόμια της χώρας. Πολλές πτήσεις προς το αεροδρόμιο Λούτον που εξυπηρετεί και το Λονδίνο έχουν υποχρεωθεί να προσγειωθούν στο Γκάτγουϊκ λόγω παγετού, ενώ και το Στάνστεντ έκλεισε προσωρινά ώστε να καθαριστεί ο διάδρομος προσγείωσης.

Πολύωρες ήταν οι καθυστερήσεις αρκετών πτήσεων στα αεροδρόμια του Μάντσεστερ, του Μπέρμιγχαμ, του Μπέλφαστ και του Ντέρι. Σε πολλά αεροδρόμια σημειώθηκαν ακυρώσεις πτήσεων.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι για το επόμενο 24ωρο, έως το απόγευμα της Τρίτης ο βασικός κίνδυνος θα είναι ο παγετός στους δρόμους.

Στην απέναντι πλευρά της Μάγχης, ένα φεριμπότ που μετέφερε περισσότερους από 300 επιβάτες προσάραξε το μεσημέρι στο λιμάνι του Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Η περιφέρεια του Πα ντε Καλαί, που έχει τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό καθώς αναμένεται ένα κύμα κακοκαιρίας με σφοδρούς ανέμους να πλήξει την περιοχή, ανέφερε ότι λόγω του ναυτικού ατυχήματος έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των φεριμπότ από το Καλαί για τη Βρετανία.

«Το πλοίο είναι σταθερό», πρόσθεσε η περιφέρεια. Δύο ρυμουλκά σκάφη προσπαθούν να το επαναφέρουν αλλά αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στο έργο τους, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο. Οι άνεμοι στην περιοχή φτάνουν σε ταχύτητα τα 90-110 χιλιόμετρα.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X