Διεθνή

Διάγγελμα Πούτιν για την Ουκρανία: Αναγνώρισε την ανεξαρτησία Ντόνατσκ και Λουγκάνσκ

Διάγγελμα Πούτιν για την Ουκρανία: Αναγνώρισε την ανεξαρτησία Ντόνατσκ και Λουγκάνσκ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Καθισμένος άνετα στο γραφείο του, με αναφορές στην Σοβιετική Ένωση, τον Λένιν και τον Στάλιν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε το διάγγελμά του για την Ουκρανία. Και αφού έκανε αναφορά από τη Σοβιετική Ένωση έως την Κριμαία, αφού επιτέθηκε στο Κίεβο και το ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε αυτό που περίμεναν όλοι: αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ!

«Ο ηγέτης των μπολσεβίκων Βλαντίμιρ Λένιν αδίκησε τη Ρωσία. Η σοβιετική Ουκρανία δημιουργήθηκε από τον Λένιν. Ο Λένιν παρέδωσε το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας. «Η μοντέρνα Ουκρανία είναι δημιούργημα της κομμουνιστικής Ρωσίας» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας: «Η Ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη. Η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας». «Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι σημαίνει μια γνήσια αποκομμουνιστικοποίηση», είπε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος. Η κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας με τη μορφή της Σοβιετικής Ένωσης είναι στη συνείδηση των κομμουνιστών. Η Ρωσία έχει πάντα μια ανοικτή συνεργασία με την Ουκρανία, πρόσθεσε.

Στην αρχή του διαγγέλματός του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι ξανά κρίσιμη, ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε τη Δύση πως δεν τήρησε τις υποσχέσεις της ότι δεν θα αναπτυχθεί το ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, πως τοποθέτησαν πυραύλους Κρουζ και Τόμαχοκ στη Ρουμανία και πως η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση έχει χαθεί. Είπε ότι έχει ήδη ληφθεί η απόφαση το ΝΑΤΟ να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο προς Ανατολάς και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίθεσης κατά της Ρωσίας (!) αφού «η Ρωσία θεωρείται κύρια απειλή για τη βορειοατλαντική σταθερότητα».

«Ποτέ δεν συμφωνήσαμε και ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε με την επέκταση του ΝΑΤΟ!», διεμήνυσε ο Πούτιν, που επιβεβαίωσε ότι ζήτησε γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας αλλά του απάντησαν ότι αυτό γίνεται μόνο σε κράτη μέλη της Συμμαχίας.

Μας έκλεψαν!

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία, για κατασκοπεία και υποκλοπές και για την επιλογή της να στραφεί στη Δύση. Είπε ότι η Ουκρανία γέμισε νεοναζί και ακραίους εθνικιστές και πως οι Ουκρανοί ολιγάρχες κατέκλεψαν τη Ρωσία και στράφηκαν στη Δύση για να μπορέσουν να κρατήσουν τα κλοπιμαία!

Η Ουκρανία, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι μια χώρα διχασμένη, ενώ υποστήριξε πως όποτε το χρειάστηκε, η Ρωσία τη βοήθησε. «Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς. Οι ουκρανοί ολιγάρχες υποκίνησαν τις διαδηλώσεις στην πλατεία του Μαϊντάν το 2014. Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης τότε, ήταν μεγάλη. Έχουμε στοιχεία. Η εξέγερση του Μαϊντάν οδήγησε την Ουκρανία σε ένα αδιέξοδο, την έσπρωξε σε ένα εμφύλιο πόλεμο. Υπάρχουν περιοχές διχασμένες. Κάποιες περιοχές δεν έχουν λεφτά να επιζήσουν, πρέπει να επιζήσουν»

«Προσπαθούν με αστυνομικά και αστυνομοκρατικά μέσα να πιέσουν τους ρωσόφωνους», συνέχισε να κατηγορεί την Ουκρανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η τωρινή ηγεσία της Ουκρανίας δεν αφουγκράζεται τις επιθυμίες του ουκρανικού λαού» συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος, που αναφέρθηκε και στην Κριμαία, λέγοντας ότι το Κίεβο στέλνει σαμποτέρ και δολιοφθορείς, με τις πλάτες ξένων δυνάμεων, να καταστρέψουν εγκαταστάσεις.

«Μπορούμε να παραβλέψουμε ότι οι δυτικοί δίνουν όπλα στην Ουκρανία. Από το 2014 οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει δισ. δολάρια σε εξοπλισμό στην Ουκρανία. Ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις μπορούν να ελεγχθούν απευθείας από στρατηγεία του ΝΑΤΟ. Και αυτά όλα στοχεύουν εναντίον της Ρωσίας», συνέχισε λάβρος ο Πούτιν, που κατηγόρησε ότι το Κίεβο επιτρέπει σε ξένες δυνάμεις να δρουν στο έδαφός της.

«Θέλουν να κατασκοπεύουν το έδαφος της Ρωσίας» πρόσθεσε και κατηγόρησε την Ουκρανία πως επιτρέπει στα ΝΑΤΟϊκά πλοία θα χρησιμοποιούν τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. «Το να επιλέγει το Κίεβο μέσα για να ενισχύσει την άμυνά του, δεν θα πρέπει να είναι ενάντια στη Ρωσία», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης το 1999 και χαρακτηρίζοντας απειλή για τη χώρα του την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X