Διεθνή

Δημοσκόπηση-Τουρκία: Νίκη Κιλιτσντάρογλου από την πρώτη Κυριακή

Δημοσκόπηση-Τουρκία: Νίκη Κιλιτσντάρογλου από την πρώτη Κυριακή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από το όριο του 50% εμφανίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου η τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη στην Τουρκία, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί στην κάλπη θα σημάνει νίκη από την α’ Κυριακή για τον επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης.

Οπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του το Reuters -το οποίο συγκεντρώνει σε έναν πίνακα όλες τις δημοσκοπήσεις από τις 7 Μαρτίου έως και τις 8 Μαϊου-  οι έρευνες κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στις 6 Φεβρουαρίου, εμφανίζουν τον κύριο αντίπαλο του Ερντογάν για την προεδρία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να προηγείται στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας.

Ως γνωστόν εάν κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει περισσότερες από τις μισές ψήφους στον πρώτο γύρο, τότε θα διεξαχθεί επαναληπτικός στις 28 Μαΐου μεταξύ των δύο κορυφαίων υποψηφίων.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις για τις κοινοβουλευτικές εκλογές δείχνουν τη συμμαχία της ενωμένης αντιπολίτευσης (Εθνική Συμμαχία) να προηγείται της Λαϊκής Συμμαχίας, η οποία περιλαμβάνει το Κόμμα ΑΚ του Ερντογάν, το εθνικιστικό MHP, το δεξιό Κόμμα Μεγάλης Ενότητας και το Νέο Κόμμα Πρόνοιας.

Η Εθνική Συμμαχία απαρτίζεται από το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης CHP του Κιλιτσντάρογλου, το κεντροδεξιό Κόμμα IYI, το Ισλαμικό Κόμμα Ευτυχίας, το Δημοκρατικό Κόμμα και δύο κόμματα που ιδρύθηκαν από πρώην συμμάχους του Ερντογάν, τα κόμματα Deva και Future.

Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), θα διεκδικήσει το κοινοβούλιο υπό το έμβλημα του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς για να παρακάμψει το ενδεχόμενο κλείσιμό του. Έχει σχηματίσει τη Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας με πολλά άλλα αριστερά κόμματα.

Καθώς οι ψήφοι διεξάγονται ήδη σε εκλογικά τμήματα εκτός της χώρας, οι συμμαχίες ή τα κόμματα που συμμετέχουν μόνα τους πρέπει να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 7% των συνολικών ψήφων για να κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο.

Ακολουθούν οι πίνακες δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές:

Πίνακας με τις διεξαχθείσες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X