Διεθνή

Δραματικό «καμπανάκι» από ECDC για Δεκέμβριο και Ιανουάριο: Εφαρμόστε άμεσα μέτρα δημόσιας υγείας

Δραματικό «καμπανάκι» από ECDC για Δεκέμβριο και Ιανουάριο: Εφαρμόστε άμεσα μέτρα δημόσιας υγείας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλεί τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πάρουν επειγόντως μέτρα δημόσιας υγείας καθώς υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος υγειονομικής επιβάρυνσης από τον κορονοϊό.

Η διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Άμον, αναφέρει – μεταξύ άλλων – πως τα πρόσφατα μοντέλα που «τρέχει» το Κέντρο, δείχνουν πως η πιθανή επιβάρυνση από την μετάλλαξη Δέλτα, θα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο εκτός αν ληφθούν μέτρα δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με τη συνέχιση των προσπαθειών για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στο σύνολο των πληθυσμών των κρατών.

Στην ανακοίνωσή της, η Άμον επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα ηλικιακές ομάδες και πληθυσμιακές κατηγορίες με χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού από το επιθυμητό ακόμα και σε χώρες που έχουν πετύχει καλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.

Προτρέπει μάλιστα σε χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε όλους τους ενήλικες και την επανεισαγωγή μη φαρμακευτικών μέτρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, λιγότερο από το 70% του συνολικού πληθυσμού της Ένωσης είναι πλήρως εμβολιασμένο.

«Το τρέχον επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης στην ΕΕ, είναι ανεπαρκές για να περιορίσει το μέγεθος της επιβάρυνσης, των κρουσμάτων και των νοσηλειών, ειδικά τους χειμερινούς μήνες και οι χώρες με χαμηλά ποσοστά, διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους».

Επιπλέον, χρειάζεται αύξηση στον εμβολιασμό ειδικά των ηλικιωμένων, των ευπαθών ομάδων και των υγειονομικών ως «προτεραιότητα για τις υγειονομικές αρχές των χωρών».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X