Διεθνή

ECDC: Ποια τα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό των εφήβων σε σχέση με τους μεγαλύτερους

ECDC: Ποια τα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό των εφήβων σε σχέση με τους μεγαλύτερους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), σε έκθεσή του αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στα οφέλη των εφήβων ηλικίας 12-18 ετών από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, επισημαίνοντας πως «αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με εκείνα από τον εμβολιασμό στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες».

Η έκθεση επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός των εφήβων θα πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 για ολόκληρο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των πρωταρχικών στόχων της, της εφαρμογής και των προτεραιοτήτων της.

Στα κυριότερα σημεία της έκθεσης, ο ECDC αναφέρει:

Ο εμβολιασμός των εφήβων με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση με κορονοϊό πρέπει να θεωρείται ως προτεραιότητα, όπως και με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Τα συνολικά άμεση οφέλη από τον εμβολιασμό των εφήβων θα εξαρτηθούν κυρίως από τη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 και τις συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Τα μεμονωμένα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό στους εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Το συνολικό όφελος για τον γενικό πληθυσμό από τον εμβολιασμό των εφήβων, θα είναι ανάλογο με την μετάδοση της λοίμωξης εντός και από αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Με δεδομένη την αναμενόμενη μειωμένη ατομική αναλογία οφέλους-κινδύνου από τον εμβολιασμό των εφήβων σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους, πρέπει να γίνει προσεκτική εξέταση της επιδημιολογικής κατάστασης και της χορήγησης εμβολίων σε μεγαλύτερους ηλικιακά, προτού στοχεύσουμε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η παρακολούθηση της εξάπλωσης των παραλλαγών μεταξύ των νεότερων ηλικιακά ατόμων και να συνεχιστεί επίσης η αξιολόγηση της πραγματικής επιβάρυνσης του κορονοϊού σε νεότερους ηλικιακά σε σχέση με τις συνέπειες της COVID-19.

Τα ζητήματα σχετικά με την διαθεσιμότητα των εμβολίων και την πρόσβαση σε αυτά, πρέπει να εξεταστούν με προσοχή όταν αποφασίζεται η επέκταση του εμβολιασμού σε ηλικιακές ομάδες με χαμηλότερο ατομικό κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

«Πράσινο» για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15

Η έκθεση έρχεται σε μία περίοδο που και στη χώρα μας συζητείται το ενδεχόμενο εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών στο κοντινό μέλλον.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε στην ενημέρωση της Δευτέρας (31/05), ότι «η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να μπορεί να διαμορφωθεί μία στρατηγική εμβολιασμού… Όπως γίνεται και για όλα τα εμβόλια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμά πολλούς παράγοντες και διαμορφώνει σκεπτικό και απόφαση».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έδωσε τη Δευτέρα (31/05) το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού σε ανηλίκους ηλικίας 12 – 15 ετών.

«Τα κράτη – μέλη μπορούν τώρα να επιλέξουν να διευρύνουν την εμβολιαστική διαδικασία σε νέους ανθρώπους» τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου, σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X