Διεθνή

Εφιάλτης για τον Μπάιντεν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ-Μπορεί να χάσει Βουλή και Γερουσία

Εφιάλτης για τον Μπάιντεν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ-Μπορεί να χάσει Βουλή και Γερουσία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Μαύρα σύννεφα» για τον Τζο Μπάιντεν καθώς στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ οι Δημοκρατικοί μπορεί να χάσουν τον έλεγχο στη Βουλή και τη Γερουσία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Λευκός Οίκος πλέον εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξος για τις ενδιάμεσες εκλογές και ανησυχεί, όπως παραδέχονται αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Τρεις πρόσφατες δημοσκοπήσεις έρχονται να το επιβεβαιώσουν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ο Μπάιντεν και ορισμένοι σύμμαχοι και σύμβουλοι προέβλεπαν ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να κρατήσουν, δείχνει να γέρνει αποφασιστικά υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, όπως διαπιστώνουν αναλυτές.

Οι προβλέψεις για τους Ρεπουμπλικάνους

Δύο επιφανείς Αμερικανοί αναλυτές δημοσκοπήσεων αύξησαν τις προβλέψεις τους για τις έδρες που θα κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το Cook Political Report προβλέπει να κερδίζουν 12 έως 25 έδρες στο Σώμα, πολύ περισσότερες από τις πέντε απαραίτητες για να αποκτήσουν τον έλεγχο.

Μάλιστα, η βαθμολογία αποδοχής του Μπάιντεν πέφτει πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές: Οι Αμερικανοί απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup.

Αναφέρουν ότι το ποσοστό αποδοχής του είναι τώρα στο 40%, υποχωρώντας από μια μέτρια ανάκαμψη που είχε τον Αύγουστο, αλλά βρίσκεται πάνω από το χαμηλό σημείο του 38% τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η δημοτικότητα του ηγέτη των Δημοκρατικών κορυφώθηκε το καλοκαίρι εν μέσω μιας σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων και της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου. Ο Μπάιντεν, πάντως, δεν είναι δημοφιλής στους ψηφοφόρους για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, καθώς οι Αμερικανοί είναι αντιμέτωποι με τον υψηλό πληθωρισμό και ήταν αντίθετοι στον χειρισμό του για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Η τάση είναι αρνητική και επόμενο ήταν να μειώνονται οι πιθανότητες των Δημοκρατικών να διατηρήσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

 

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Τι θα γίνει αν χάσει ο Μπάιντεν

Η απώλεια του ελέγχου του ενός ή και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου θα σημαδέψει τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν: Με τους Ρεπουμπλικάνους, όπως αναμένεται, να μπλοκάρουν τη νομοθεσία για τις οικογενειακές άδειες, τις αμβλώσεις, την αστυνόμευση και άλλες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν, και θα δυσκολέψουν την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία. Παράλληλα θα προωθήσουν νέους νόμους για τον περιορισμό της μετανάστευσης και των δαπανών και ανώτατο όριο χρέους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται επίσης να ξεκινήσουν έρευνες για τις δαπάνες των Δημοκρατικών και τις επιχειρηματικές συναλλαγές και την ιδιωτική ζωή του γιου του προέδρου Χάντερ. Ορισμένοι λένε ότι ελπίζουν να παραπέμψουν τον Μπάιντεν, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του ή την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

Πηγή που γνωρίζει τις σκέψεις μέσα στον Λευκό Οίκο, είπε ότι οι πιθανότητες των Δημοκρατικών να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας θεωρούνται «50-50».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πλέον 218 περιφέρειες έχουν χαρακτηριστεί Ασφαλείς ή Πιθανές για τους Ρεπουμπλικάνους και 195 τουλάχιστον για τους Δημοκρατικούς, ενώ «παίζονται» 22.

Ο Μπάιντεν προέβλεψε τον Μάιο ότι οι Δημοκρατικοί θα είχαν κέρδη τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, αλλά αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι η κούρσα πλέον είναι δύσκολη. «Έχουμε πάει πίσω και πίσω με αυτούς μπροστά, εμείς μπροστά, αυτοί μπροστά», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι πίστευε ότι οι δημοσκοπήσεις θα στραφούν προς τους Δημοκρατικούς για άλλη μια φορά πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

«Ο πρόεδρος και οι σύμβουλοί του πιστεύουν ότι έχουμε μια ισχυρή ευκαιρία να διατηρήσουμε και τα δύο σώματα», είπε σύμβουλος του Μπάιντεν στο Reuters, προσθέτοντας ότι για τους Ρεπουμπλικάνους «πρώτη τους προτεραιότητα είναι η επιδείνωση του πληθωρισμού με δωρίζοντας φόρους στους πλούσιους».

Πρώην και νυν σύμβουλοι λένε ότι ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για οποιαδήποτε παρεμπόδιση ή έρευνα που θα μπορούσε να έρθει.

«Ο Λευκός Οίκος έχει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο έλεγχος των Ρεπουμπλικανών», δήλωσε ο Έρικ Σουλτς, ένας Δημοκρατικός στρατηγός με στενούς δεσμούς με τον Λευκό Οίκο. «Δεν είναι μυστήριο πού θα το πάνε οι Ρεπουμπλικάνοι».

Οι νομοθετικές νίκες από τον Ιούνιο και μια ψηφοφορία τον Αύγουστο στο Κάνσας που απορρίπτει τις προσπάθειες να αφαιρεθεί η προστασία των αμβλώσεων από το σύνταγμα της πολιτείας οδήγησε τους Δημοκρατικούς να πιστέψουν ότι οι ψηφοφόροι απέρριπταν τις προτεραιότητες της Ρεπουμπλικανικής πολιτικής.

Ωστόσο, οι ελπίδες διαψεύστηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα από ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό πληθωρισμού και πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι η κύρια ανησυχία των ψηφοφόρων.

Ιστορικά, οι ενδιάμεσες εκλογές ευνοούν το κόμμα που δεν είναι στον Λευκό Οίκο, σημειώνουν, και οι κούρσες στη Βουλή και τη Γερουσία θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τους Δημοκρατικούς, έστω και για έναν μικρό αριθμό ψήφων.

Ποντάρουν σε νέους ψηφοφόρους

«Μιλάμε για την οικονομία, τον πληθωρισμό, τις αμβλώσεις, τις νομοθετικές μας νίκες και πώς αυτό θα βοηθήσει τους Αμερικανούς εδώ και μήνες», είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, απορρίπτοντας την ιδέα ότι οι Δημοκρατικοί ήταν πολύ αισιόδοξοι για τον αντίκτυπο της άρσης των αμβλώσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο.

«Υπήρξε μια αύξηση στις εγγραφές γυναικών για να ψηφίσουν σε πολλές πολιτείες και πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να φέρουμε αυτούς τους νέους ψηφοφόρους στα εκλογικά τμήματα τον Νοέμβριο», είπε ο αξιωματούχος.

Οι αμβλώσεις παίζουν «ρόλο – κλειδί», σε τουλάχιστον μισή ντουζίνα κούρσες για τη Γερουσία, δήλωσε άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Έχει επίσης αντίκτυπο στις κεντροδεξιές συνοικίες που είναι «αιωρούμενες» περιφέρειες στους αγώνες για τη Βουλή».

Οι στατιστικές για τον πληθωρισμό και τα μηνύματα των Ρεπουμπλικανών για το έγκλημα έχουν υπονομεύσει την προειδοποίηση του Μπάιντεν ενάντια σε αυτό που αποκαλεί την εξτρεμιστική πτέρυγα «MAGA» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που έχει υποσχεθεί να προσπαθήσει να περιορίσει τα δικαιώματα των αμβλώσεων και άλλες λαϊκές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της αντισύλληψης.

Ενώ ορισμένες αναλύσεις δείχνουν ότι οι πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών έχουν εξίσου υψηλά ή υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών από εκείνα των Δημοκρατικών, η δημοσκόπηση της Ipsos αυτόν τον μήνα έδειξε ότι οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ προτιμούν τους Ρεπουμπλικάνους έναντι των Δημοκρατικών για την επίλυση των προβλημάτων της εγκληματικότητας.

Ο Λευκός Οίκος απέτυχε να αξιοποιήσει μια σειρά από νομοθετικές επιτυχίες για το κλίμα, τις υποδομές και τα διευρυμένα κοινωνικά οφέλη ώστε να τις καρπωθεί σε ψήφους ο Μπάιντεν, λένε οι Δημοκρατικοί.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε ότι ο πρόεδρος έχει μιλήσει συχνά για την ελάφρυνση του φοιτητικού χρέους, την οικονομία, τις υποδομές και τις αμβλώσεις πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. «Σχεδόν κάθε μέρα, έχετε δει τον Πρόεδρο μπροστά στον αμερικανικό λαό, να μιλάει ακριβώς για αυτό: τι διακυβεύεται», είπε.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί λένε ότι ήθελαν να βλέπουν τον Μπάιντεν να βγαίνει στο δρόμο πιο συχνά, τονίζοντας πώς αυτές οι πρακτικές επηρεάζουν τους τοπικούς ψηφοφόρους.

Ωστόσο, οι υποψήφιοι σε ορισμένες κρίσιμες κούρσες επέλεξαν επίσης να κάνουν εκστρατεία χωρίς τον Μπάιντεν, ωθώντας τον Λευκό Οίκο να περιορίσει σημαντικά την προγραμματισμένη παρουσία σε ανταγωνιστικές περιοχές σε όλη τη χώρα τις εβδομάδες πριν από τη μάχη, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X