Διεθνή

Εγκλημα στη Γάζα: 500 νεκροί από βομβαρδισμό νοσοκομείου

Εγκλημα στη Γάζα: 500 νεκροί από βομβαρδισμό νοσοκομείου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε το νοσοκομείο Al-Ahli Arabi Baptist στη Γάζα, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στη Γάζα να εκτιμά εκτιμά ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια, προσθέτει ο εκπρόσωπος.

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο χιλιάδες πολίτες είχαν αναζητήσει καταφύγιο και ιατρική περίθαλψη μετά τις ανελέητες επιθέσεις, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Η ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli είναι η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή μεταξύ πέντε πολέμων, που έχουν γίνει πό το 2008, αναφέρει η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα.

«Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli είναι πρωτοφανής στην ιστορία μας. Ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους αυτό που έλαβε χώρα απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ.

Από τις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε ο πόλεμος περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί και περισσότεροι από 1.400 Ισραηλινοί.

 

Ο Hassan Khalaf, ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου al-Wafa στην πόλη της Γάζας, περίπου ένα χιλιόμετρο από το al-Ahli Arab, λέει ότι το νοσοκομείο «εξακολουθεί να καίγεται» μετά την επίθεση του Ισραήλ.

Ο Khalaf δήλωσε στο Al Jazeera ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και δεν έχει απομείνει κανένα ασφαλές μέρος. «Πού [υπάρχει] να πάμε; Θέλουν να κάνουν σφαγές και σφαγές και σφαγές στη Γάζα» είπε.

 

Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα χαρακτήρισε την επίθεση ως «έγκλημα πολέμου». «Το νοσοκομείο φιλοξενούσε εκατοντάδες ασθενείς και τραυματίες και ανθρώπους που εκτοπίστηκαν βίαια από τα σπίτια τους» εξαιτίας άλλων ισραηλινών επιθέσεων, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Πριν λίγες μέρες το Ισραήλ είχε δώσει περιθώριο δύο ωρών για εκκένωση του νοσοκομείου Al Awda στη Γάζα κάτι που προκάλεσε την απερίφραστη καταδίκη από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

«Το Ισραήλ έδωσε στο νοσοκομείο Al Awda στη Γάζα μόλις δύο ώρες για την εκκένωση. Το προσωπικό μας εξακολουθεί να περιθάλπει ασθενείς. Οι ΓΧΣ καταδικάζουν απερίφραστα αυτή την ενέργεια, τη συνεχιζόμενη αδιάκριτη αιματοχυσία και τις επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε το προσωπικό και τους ασθενείς μας» έγραψαν στο Twitter.

Το τελεσίγραφο είχε προκαλέσει και την οργή του δημοσιογράφου Πάνου Χαρίτου. Κάλυψα εμπόλεμες ζώνες για 23 χρόνια. Δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε να δόθηκε από τους επιτιθέμενος εντολή εκκένωσης νοσοκομείου. Επίσης τα νοσοκομεία, σχολεία και οι χώροι συγκέντρωσης εκτοπισμένων είναι προστατευόμενοι χώροι (Συνθήκη ΟΗΕ). Ακόμα και  ο πόλεμος, έχει κανόνες» είχε γράψει στο Twitter.

Νοσοκομείο στη Γάζα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X