Διεθνή

Έκλεισε ο αγωγός Yamal: Φόβοι για πλήρη διακοπή ροής του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη

Έκλεισε ο αγωγός Yamal: Φόβοι για πλήρη διακοπή ροής του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Έκλεισε ο αγωγός Yamal: Οι φόβοι στην Ευρώπη για πλήρες κλείσιμο της στρόφιγγας εντός Ιουλίου ενισχύονται έντονα, καθώς την Τρίτη 5 Ιουλίου σταμάτησε η ροή φυσικού αερίου του αγωγού Yamal Europe που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Πολωνία στη Γερμανία.

Την είδηση δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο στοιχεία από ον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού Gascade, σύμφωνα με τα οποία, οι ροές εξόδου στο μετρητικό σημείο Mallnow στα γερμανικά σύνορα μειώθηκαν στο μηδέν, αφού νωρίτερα ήταν 2.190.136 κιλοβατώρες ανά ώρα (kWh/h).

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου, θα κλείσει τις στρόφιγγες και στα δύο τμήματα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, προκειμένου να «πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες επισκευές», όπως λέει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος αγωγός που συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη θα αποκλειστεί για να πραγματοποιηθούν «δοκιμές μηχανικών εξαρτημάτων και συστημάτων αυτοματισμού». Για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου εντός του Ιουλίου έχει ήδη προειδοποιήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

«Με βάση όσα έχουμε δει ως τώρα, δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν μας έλεγαν: ναι, τώρα δεν μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι την παροχή, εντοπίσαμε κάτι κατά τη διάρκεια της συντήρησης και… τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χάμπεκ κρούωντας καμπανάκι κινδύνου.

Η Gazprom θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα χωρητικότητα του Yamal-Europe, αλλά δεν το έκανε, επιδεινώνοντας έτσι την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μέσα σε πέντε μήνες η Gazprom μείωσε τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη, σχεδόν κατά ένα τρίτο. Επίσης, από τον Ιούνιο, η Gazprom διέκοψε την παροχή αερίου για έργα συντήρησης και στον νότιο αγωγό Turkish Stream, για μια εβδομάδα.

Συνεπώς, προκύπτουν φόβοι πως όλα τα παραπάνω μπορεί να αποτελούν βήματα προς ένα πλήρες «κόψιμο» της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X