Διεθνή

Ελληνοτουρκικά: Επιστροφή της Τουρκίας στις προκλήσεις με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου -Αναφορά Ερντογάν στη καταστροφή της Σμύρνης

Ελληνοτουρκικά: Επιστροφή της Τουρκίας στις προκλήσεις με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου -Αναφορά Ερντογάν στη καταστροφή της Σμύρνης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ελληνοτουρκικά: Με τον Ερντογάν να παίρνει από τις ΗΠΑ το «πράσινο» φως για αυτό που ήθελε τόσους μήνες, δηλαδή τα F-16 Viper, επέστρεψε στην ρητορική που περιέχει επιθετικότητα προς την Ελλάδα και την Δύση.

Μιλώντας σε υποψήφιους δημάρχους του κόμματός του στη Σμύρνη σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας: «Δηλώνοντας ότι ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας που διεξήχθη σε αυτά τα εδάφη, τα οποία υπέστησαν τον πόνο της κατοχής μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι σύμβολο της θέλησης να μην αντιμετωπίσουμε ξανά μια τέτοια καταστροφή, ο Πρόεδρος Ερντογάν συνέχισε ως εξής:

«Ωστόσο, ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την εξάλειψη του εχθρού από τα εδάφη μας και τη ρίψη τους στη θάλασσα από τη Σμύρνη. Οι δημοκρατικές και αναπτυξιακές κινήσεις που ξεκινήσαμε μετά τη νίκη στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας μας ήταν πάντα μπλοκαρισμένες με διάφορους τρόπους και μεθόδους Η έλλειψη διορατικότητας του μονοκομματικού φασισμού επιδείνωσε περαιτέρω το κόστος αυτής της διαδικασίας.

Η μάστιγα της αυτονομιστικής τρομοκρατίας, που μαστίζει τη χώρα μας εδώ και 40 χρόνια, είναι ουσιαστικά μέρος της προσπάθειας εισβολής σε αυτά τα εδάφη και υποδούλωσης αυτού του έθνους. Ομοίως, οι απόπειρες πραξικοπήματος της συμμορίας προδοσίας της FETO είναι ένα άλλο πρόσωπο του ίδιου έργου. Άλλοτε με τα κόλπα της κηδεμονίας, άλλοτε με πραξικόπημα, άλλοτε με πολιτικά τα καλύτερα χρόνια αυτής της χώρας χάνονται με απόπειρες κοινωνικού χάους και άλλοτε τρομοκρατία.

Τονίζοντας ότι στόχος όσων έστησαν αυτό το βρώμικο παιχνίδι είναι να αποτρέψουν την Τουρκία από το να ξαναγίνει περιφερειακός και παγκόσμιος παράγοντας εμποδίζοντας την ανάπτυξη, την ενίσχυση, την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό της, ο Πρόεδρος Ερντογάν επεσήμανε ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις βρίσκουν πάντα πρόσθετους, υποστηρικτές και υποστηρικτές. που θα στηρίξουν εκ των έσω αυτό το ύπουλο παιχνίδι».

Απέναντι σε αυτή την ρητορική ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας που παρέστη χθες, Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στην επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή στον Πειραιά, όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Σε μια εποχή προκλήσεων, τιμώντας την μνήμη τους θα συνεχίσουμε για να διασφαλίσουμε την εθνική ακεραιότητα, για να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου, το Πολεμικό μας Ναυτικό προβάλλει την αποτρεπτική του ικανότητα. Από την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα κυριαρχεί».

Επί του πεδίου η Τουρκία ήταν εξίσου προκλητική στο πλαίσιο της αναθεωρητικής της ατζέντας. Την περασμένη Παρασκευή η Άγκυρα ζήτησε από την Αθήνα να διεξαγάγει αεροναυτική άσκηση στην καρδιά του Αιγαίου αλλά στα διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο οπότε και η Ελλάδα έδωσε το πράσινο φως με σχετική ΝΟΤΑΜ και NAVTEX. Ωστόσο η Τουρκία θέλοντας και μέσα από αυτή την διαδικασία να αμφισβητήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας προχώρησε στην δική της, παράνομη φυσικά οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX).

Η απάντηση της Αθήνα ήρθε τόσο μέσω της ιδίας οδού, δηλαδή μέσω NAVTEX αλλά και επί του πεδίου καθώς στις 30 Ιανουαρίου θα διεξαγάγει αεροναυτική άσκηση νοτιοανατολικά της Αστυπάλαιας και βορείως της Καρπάθου, σε μια περιοχή δηλαδή που η Άγκυρα θέλει αποστρατικοποιημένη αλλά και σε άσκηση πυρών στη Λέσβο από σήμερα έως το τέλος του μήνα. Μια ακόμα περιοχή δηλαδή στην οποία η Ελλάδα έχει κάθε κυριαρχικό δικαίωμα να κάνει ότι θέλει αλλά προκαλεί φλύκταινες στην Τουρκία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X