Διεθνή

Ερντογάν: Νέος εφιάλτης η επίθεση στη λίρα

Ερντογάν: Νέος εφιάλτης η επίθεση στη λίρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέος εφιάλτης για τον Ερντογάν. Η τουρκική λίρα δέχεται ισχυρές πιέσεις και οι τράπεζες σε μία απέλπιδα προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουν αυξάνουν το κόστος δανεισμού του νομίσματος.

Το κόστος δανεισμού τουρκικής λίρας (overnight) ξέφυγε και υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά την άνοδο σε υψηλό 18 ετών την Τρίτη.

To κόστος δανεισμού της τουρκικής λίρας με τη χρήση συμφωνιών ανταλλαγής (swap) -ένα σημαντικό εργαλείο για τους traders που θέλουν να πουλήσουν το νόμισμα- εκτινάχθηκε στο 1.000%, μετά το 325% της Τρίτης, που ήταν και το πιο υψηλό επίπεδο από το 2001.

Το αυξανόμενο κόστος υπογραμμίζει αυτό που χαρακτηρίζουν κάποιοι αναλυτές ως προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να προλάβει την πτώση της λίρας, μετά τη μεγάλη βουτιά της περασμένης Παρασκευής που ήταν η μεγαλύτερη από την κρίση του περσινού καλοκαιριού.

Αναλυτής με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε πως οι τουρκικές τράπεζες του μεταφέρουν πως έχουν λάβει διαταγές «να μη δανείζουν ούτε μία λίρα σε ξένους».

Η λίρα σημειώνει αρνητική κίνηση κατά 2% έναντι του δολαρίου, στις 5,4380 λίρες ανά δολάριο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X