Διεθνή

Ερντογάν: «Σβήνει» Ατατούρκ με το νέο γιγαντιαίο αεροδρόμιο! Απίστευτες εικόνες (vids)

Ερντογάν: «Σβήνει» Ατατούρκ με το νέο γιγαντιαίο αεροδρόμιο! Απίστευτες εικόνες (vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Κεμάλ Ατατούρκ λατρεύεται ως… Θεός στην Τουρκία κι αυτό ενοχλεί μια… ψυχή. Τον Ερντογάν, φυσικά, ο οποίος θέλει να γίνει Κεμάλ στην θέση του Κεμάλ! Ποια είναι συνεπώς η κίνηση ματ του “σουλτάνου”; Μα ένα νέο αεροδρόμιο.

Ένα αεροδρόμιο “μαμούθ” που επιδιώκει να είναι το μεγαλύτερο το κόσμου. Αλλά κυρίως το… δικό του αεροδρόμιο. Εκείνο που θα αντικαταστήσει το παλιό… Το “Κεμάλ Ατατούρκ”!

Στα επόμενα δέκα χρόνια, το νέο αεροδρόμιο του Ερντογάν θα μπορεί να φθάσει τα 200 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως!

Σύμφωνα με την παγκόσμια οργάνωση αεροδρομίων, τότε θα είναι που το Airport Counsil International (ACI), θα φθάσει στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε κίνηση επιβατών.

Ποιους θέλει να… σβήσει ο Ερντογάν με το νέο αεροδρόμιο

Το 2017, την πρώτη αυτή θέση είχε το αμερικανικό αεροδρόμιο της Ατλάντα, με 103,9 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Ακολουθούν τα αεροδρόμια του Πεκίνο (95,7 εκατομμύρια), του Ντουμπάι (88,2 εκατομμύρια) , του Τόκιο (85,4 εκατομμύρια) και του Λος Αντζελες (84,5 εκατομμύρια), σύμφωνα με το ACI.

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια του Λονδίνου Χίθροου (78 εκατομμύρια επιβάτες), του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ (69,4), του Άμστερνταμ (68,5 εκατομμύρια) της Φρανκφούρτης (64,5 εκατομμύρια) και της Κωνσταντινούπολης (64,1 εκατομμύρια) βρέθηκαν το 2017 στην έβδομη, την έκτη, την ενδέκατη, την δέκατη τέταρτη και την δέκατη πέμπτη θέση αντιστοίχως παγκοσμίως στην κατάταξη του ACI με τα πλέον πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου.

Αυτό είναι το νέο αεροδρόμιο του Ερντογάν

Ο νέος αερολιμένας είναι η πρώτη πίστα τύπου «greenfield» της Ευρώπης, που κατασκευάσθηκε δηλαδή σε παρθένο έδαφος, εδώ και 20 χρόνια, σύμφωνα με το ACI.

Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα τέσσερα στάδια κατασκευής του, περί το 2028, αυτό θα διαθέτει έξι πίστες και δύο τερματικούς σταθμούς σε μία έκταση 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το τελευταίο που κατασκευάσθηκε από μηδενική βάση είναι το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, που τέθηκε σε λειτουργία στις 29 Μαρτίου 2001, έπειτα από το αεροδρόμιο του Μονάχου, στις 17 Μαΐου 1992.

Ερντογάν αεροδρόμιο

Ο αριθμός των επιβατών βρίσκεται σε συνεχή αύξηση στον κόσμο. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) και, με βάση την εκτίμηση για αύξηση 3,5% ετησίως, θα διπλασιασθεί στα 20 επόμενα χρόνια για να φθάσει από τα 4,1 δισεκατομμύρια φέτος στα 8,2 δισεκατομμύρια το 2037.

Η IATA προειδοποιεί συστηματικά για τους κινδύνους κυκλοφοριακής συμφόρησης στα αεροδρόμια και καλεί τα κράτη να επενδύσουν επειγόντως στις υποδομές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X