Διεθνή

Eurovision: Διαδηλώσεις στο Μάλμε κατά της συμμετοχής του Ισραήλ (pics&vids)

Eurovision: Διαδηλώσεις στο Μάλμε κατά της συμμετοχής του Ισραήλ (pics&vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ της Παλαιστίνης σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου, στους δρόμους του Μάλμε, στη Σουηδία, ζητώντας τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision.

Λίγες ώρες πριν διαγωνιστεί το Ισραήλ στην Eurovision, αρκετοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης του σουηδικού νότου, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Πολλοί στην Ευρώπη ζήτησαν να αποκλειστεί η χώρα, καθως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα συνεχίζονται.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, διαδηλωτές άναψαν καπνογόνα στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας και ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με εικόνες αμάχων της Γάζας που έχουν τραυματιστεί εν μέσω της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ.

Άλλα πανό είχαν μηνύματα όπως «καλώς ήρθατε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γενοκτονίας» και «σταματήστε να χρησιμοποιείτε την Eurovision για να ξεπλένετε τα ισραηλινά εγκλήματα».

Η ισραηλινή τραγουδίστρια Eden Golan που συμμετέχει φέτος στην Eurovision διατάχθηκε από την εθνική υπηρεσία ασφαλείας της χώρας της να παραμείνει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της.

Νωρίτερα σήμερα η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ Shin Bet είχε προειδοποιήσει την Golan να μην βγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου της παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα επειδή το Μάλμε ανέμενε το κύμα των διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων.

Η ισραηλινή συμμετοχή στη Eurovision προκαλεί εντάσεις

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο τελικός του οποίου θα διεξαχθεί το Σάββατο (11/5) στο Μάλμε, προκαλεί εντάσεις. Στα τέλη Μαρτίου, οι συμμετέχοντες από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Ελβετός Νέμο, ένα από τα φαβορί, έκαναν έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Η Ισραηλινή Eden Golan θα συμμετάσχει το βράδυ της Πέμπτης (9/5) στον δεύτερο ημιτελικό με το τραγούδι «Hurricane».

Οι δέκα από τις 16 χώρες που διαγωνίζονται απόψε θα βρεθούν το Σάββατο (11/5) στον τελικό, όπου θα βρουν απέναντί τους τη Σουηδία (κάτοχο του τίτλου), τις Big-5 (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία) και τις άλλες 10 που προκρίθηκαν από τον ημιτελικό της Τρίτης (7/5).

Οι περίπου 5.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία από την κεντρική πλατεία του Μάλμε, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα όπως «Απελευθερώστε την Παλαιστίνη» και «η EUR νομιμοποιεί τη γενοκτονία».

«Είμαι φαν της Eurovision και ραγίζει η καρδιά μου, αλλά την μποϊκοτάρω», εξήγησε η Χίλντα, μια 30χρονη Σουηδή με βαμμένα ροζ μαλλιά. «Δεν μπορώ να διασκεδάσω γνωρίζοντας ότι συμμετέχει το Ισραήλ, όταν όλα αυτά τα παιδιά πεθαίνουν. Πιστεύω ότι είναι άδικο», πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Δεν είναι δίκαιο. Κατά τη δική μου άποψη, αφού μπορούν να αποκλείσουν τη Ρωσία, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν για το Ισραήλ;» διερωτήθηκε η Μάρουα Μουστάφα, μια νεαρή διαδηλώτρια.

souidia-diadilosi-kata-symmetoxis-israil-eurovision-02_6dc06.jpg

«Οι άνθρωποι είναι εδώ για τη Eurovision, για να προσπαθήσουμε να γιορτάσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα να γιορτάσουμε. Λέμε ότι είμαστε δημοκρατία, όμως κανείς δεν κάνει τίποτα», σχολίασε ο 29χρονος Μουστάφα Μουστάφα, που είχε καλυμμένους τους ώμους με μια παλαιστινιακή μαντίλα.

Και η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο συλλαλητήριο κατά της ισραηλινής συμμετοχής στη Eurovision

Στην πορεία συμμετείχε και η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία είναι γνωστή για τις φιλοπαλαιστινιακές θέσεις της.

Η ακτιβίστρια για το κλίμα, συμμετείχε στη διαδήλωση Stop Israel στο κέντρο της πόλης την Πέμπτη ενόψει της εμφάνισης της νεαρής ισραηλινο-ρωσίδας τραγουδίστριας στον δεύτερο ημιτελικό του διαγωνισμού αργότερα απόψε.

souidia-diadilosi-kata-symmetoxis-israil-eurovision-03_8888c.jpg

«Οι νέοι άνθρωποι δείχνουν το δρόμο και δείχνουν στον κόσμο πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό», δήλωσε η Τούνμπεργκ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Αρνήθηκε να σχολιάσει γιατί συμμετείχε στη διαμαρτυρία, λέγοντας μόνο ότι ήταν «καλό» όπως πραγματοποιήθηκε η πορεία.

Συμμετείχαν επίσης και πολλές οικογένειες. «Τα παιδιά μου είναι έξι και εννέα ετών, σε μια ηλικία που θέλουν να δουν τη Γιουροβίζιον όμως φέτος την μποϊκοτάρουμε εντελώς», είπε η Σεσίλια Μπρουντέλ, 31 ετών.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας στο Μάλμε είναι υψηλά και έχουν επιστρατευτεί επιπλέον αστυνομικοί από τη γειτονική Δανία και τη Νορβηγία.

Κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης πρόβας την Τρίτη, η Golan έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες και κραυγές «Free Palestine», ενώ ένα μέλος του ακροατηρίου φάνηκε να έχει αφαιρέσει μια παλαιστινιακή σημαία μέσα στην αίθουσα.

souidia-diadilosi-kata-symmetoxis-israil-eurovision-04_5537f.jpg

Η EBU δήλωσε ότι μόνο σημαίες που αντιπροσωπεύουν τις χώρες που συμμετέχουν, καθώς και η σημαία του ουράνιου τόξου, μπορούν να μεταφερθούν στην εκδήλωση.

Έχουν δηλώσει ότι θα απομακρύνουν οποιεσδήποτε άλλες «σημαίες, σύμβολα, ρούχα, αντικείμενα και πανό που χρησιμοποιούνται για τον πιθανό σκοπό της εργαλειοποίησης των τηλεοπτικών εκπομπών».

«Καμπανάκι» από το Ισραήλ στους πολίτες του

Η ισραηλινή κυβέρνηση απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τους πολίτες της επικαλούμενη «απτή ανησυχία» ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο, ενώ ακούστηκαν δυνατές αποδοκιμασίες καθώς η Eden Golan εμφανιζόταν κατά τη διάρκεια της πρόβας.

souidia-diadilosi-kata-symmetoxis-israil-eurovision-05_c3c8c.jpg

Η EBU, η οποία διοργανώνει τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού, αποφάσισε ότι το Ισραήλ επιτρέπεται να συμμετάσχει, παρά τις πολύμηνες αντιδράσεις κατά της συμμετοχής της χώρας εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Ωστόσο, η Golan αναγκάστηκε να αλλάξει τον τίτλο και τους στίχους του τραγουδιού της πριν της επιτραπεί να διαγωνιστεί. Αρχικά είχε τον τίτλο, «October Rain», σε κάτι που φαινόταν να αποτελεί αναφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε τον τρέχοντα πόλεμο.

Η EBU ισχυρίζεται ότι η Eurovision είναι απολιτική, αλλά οι επικριτές έχουν επισημάνει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον διαγωνισμό λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία το 2022. Η Λευκορωσία είχε αποκλειστεί ένα χρόνο νωρίτερα λόγω των επιδόσεών της στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου. Ο φετινός διαγωνισμός απαγορεύει επίσης την επίδειξη παλαιστινιακών σημαιών.

souidia-diadilosi-kata-symmetoxis-israil-eurovision-06_46268.jpg

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X