Διεθνή

Έξω από την Αμμόχωστο το «Barbaros»

Έξω από την Αμμόχωστο το «Barbaros»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το βλέμμα, τόσο της Λευκωσίας, όσο και της Αθήνας είναι εστιασμένο στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros», το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι Τασούκου και πλέει βόρεια, ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο, προκειμένου να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κύπρου. Έχει πορεία προς τον κατεχόμενο Απόστολο Ανδρέα προκειμένου, στη συνέχεια, να προσεγγίσει την περιοχή που έχει δεσμευθεί από την πλευρά της Τουρκίας για έρευνες με NAVTEX που έχει ισχύ μέχρι 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείτα ιτο MEGA, το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει μια τουρκική κορβέτα.

Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από το σύστημα εντοπισμού των πλοίων marinetraffic, όπου διακρίνεται να έχει βγει και να έχει απομακρυνθεί από το λιμάνι που βρισκόταν. Όπως αναφέρεται, το Barbaros που βρίσκεται, πλέον, το πρωί της Πέμπτης ανατολικά της Κύπρου κινείται με ταχύτητα 4.9 κόμβων έξω από την Αμμόχωστο.

Απίστευτη δήλωση του σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας του Μητσοτάκη: Άλλο το Oruc Reis και άλλο το Barbaros στην Κύπρο

Το Barbaros έξω από την Αμμόχωστο

BARBAROSSSXARTHS

Πρόκειται για θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της Αμμοχώστου και δεσμεύονται με αυτήν περιοχές των θαλασσοτεμαχίων «2» και «3», καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου «13» της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι νέες αυτές τουρκικές προκλήσεις επιδεινώνουν ξανά το κλίμα. «Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κινήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο, Ελλάδα, Λιβύη σχετίζονται μεταξύ τους» δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Λευκωσία και Αθήνα βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Η πορεία του Barbaros

BARBAROSS
Στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis

Το Oruc Reis μένει στο λιμάνι της Αττάλειας προς το παρόν και θα παραμείνει εκεί για περίπου ένα μήνα, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Ελλάδας, υπό εποπτεία, στο ενδιάμεσο διάστημα. Τόσο ο υπουργός Επικρατείας, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασαν τις εξελίξεις. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι, παρότι πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί τελεσίγραφα. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει ένα υψηλού επιπέδου σθένος, μια πολύπλευρη διπλωματία, η οποία έχει αποδώσει. Έχουμε πείσει και τον πλέον αμφισβητία ότι έχουμε και τα διπλωματικά ερείσματα και την επιχειρησιακή δυνατότητα, όπως φάνηκε και στον Έβρο και τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο, έτσι ώστε αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά για τον οποιονδήποτε επιδεικνύει επιβουλή», υπογράμμισε, για να συστήσει συμπληρωματικά, ότι «εκείνος που χρειάζεται περισσότερη περίσκεψη στις επιθετικές του ενέργειες, είναι ο γείτονάς μας, η Τουρκία».

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X