Διεθνή

Ευρωβουλή: Η Ρομπέρτα Μετσόλα και επίσημα νέα πρόεδρος

Ευρωβουλή: Η Ρομπέρτα Μετσόλα και επίσημα νέα πρόεδρος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγες ημέρες μετά την τραγική απώλεια του Προέδρου του Νταβίντ Σασόλι, εκλέγει νέο Πρόεδρο και Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου. Η εκλογή πραγματοποιείται στις 18 και 19 Ιανουαρίου, με μυστική ψηφοφορία, στην οποία θα μετάσχουν οι 705 Ευρωβουλευτές που έχουν εκλεγεί από τους πολίτες 27 κρατών μελών. Το νέο Προεδρείο θα έχει θητεία έως και τον Ιούνιο του 2024.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα κέρδισε από τον πρώτο γύρο την προεδρία για το δεύτερο μισό της περιόδου 2019-2024επικρατώντας των Alice Bah KuhnkeKosma Złotowski και Sira Rego. Έλαβε 458 ψήφους επί 616 εγκύρων, αποτέλεσμα που κατέστησε περιττή την συνέχιση της διαδικασίας των διαδοχικών εκλογών.

Ο πρόεδρος διαθέτει ευρύ φάσμα εκτελεστικών και αντιπροσωπευτικών εξουσιών που ορίζονται στο άρθρο 22 του Κανονισμού. Εκτός από τα ρητώς προβλεπόμενα καθήκοντα, η εξουσία του προέδρου εκτείνεται σε «όλες τις εξουσίες που είναι αναγκαίες για την προεδρία των εργασιών του Κοινοβουλίου και για τη διασφάλιση της ορθής διεξαγωγής τους». Η διαδικασία εκλογής του προέδρου του ΕΚ καθορίζεται στα άρθρα 14 έως 16 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου.

Ρομπέρτα Μετσόλα

Πώς εξελίσσεται η διαδικασία εκλογής

Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Pedro Silva Pereira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) ανακοίνωσε τα τέσσερα ονόματα στην ολομέλεια το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Οι υποψηφιότητες υποβλήθηκαν είτε από μια πολιτική ομάδα, είτε από ομάδα ευρωβουλευτών που φθάνει το λεγόμενο χαμηλό ελάχιστο όριο, δηλαδή το 1/20 των ευρωβουλευτών, ή 36 από τους 705 βουλευτές όταν καλύπτονται όλες οι έδρες. Οι υποψηφιότητες μπορούσαν να προταθούν ή να αποσυρθούν πριν από κάθε γύρο ψηφοφορίας.

Για να εκλεγούν, θα έπρεπε να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων σε μυστική ψηφοφορία, δηλαδή 50% συν μία ψήφο. Λόγω της πανδημίας, η ψηφοφορία διεξήχθη εξ αποστάσεως. Η νέα πρόεδρος μπορεί στη συνέχεια να εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία πριν προεδρεύσει της εκλογής των υπόλοιπων μελών του Προεδρείου του Κοινοβουλίου (Τρίτη και Τετάρτη).

Υποψήφιος ξανά για την αντιπροεδρία ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, στην οποία αναλογεί μια από τις 14 θέσεις Αντιπροέδρων προτείνει, μετά από ομόφωνη απόφαση του Προεδρείου της, την επανεκλογή του Δημήτρη Παπαδημούλη, στην θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι «η Ευρωομάδα της Αριστεράς, που αποτελείται από 19 κόμματα από όλες τις γωνιές της Ευρώπης, αποφάσισε ομόφωνα να με προτείνει και πάλι ως Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή η απόφαση αποτελεί μια σημαντική ευρωπαϊκή τιμητική διάκριση, όχι μόνον για το κόμμα μου, τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και για την πατρίδα μου την Ελλάδα. Ευχαριστώ θερμά για αυτή την ομόφωνη ανανέωση της εμπιστοσύνης. Δεσμεύομαι να υπηρετήσω αυτή την αυξημένη θεσμική ευθύνη, όσο πιο επάξια μπορώ, εκπροσωπώντας ταυτόχρονα και την Αριστερά και την Ελλάδα».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X