Διεθνή

Γαλλία: Μεγάλη διαδήλωση για την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ

Γαλλία: Μεγάλη διαδήλωση για την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους του Παρισιού σε μία μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου, η οποία όμως είχε ως κύριο αίτημα την έξοδο της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ! 

https://twitter.com/sahouraxo/status/1629885854566035456

Είχε προηγηθεί η επίσης μεγάλη συγκέντρωση στο Βερολίνο κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Η οποία είχε διοργανωθεί από την γερμανική αριστερά, συμμετείχαν όμως πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα.

Φωτογραφία από την μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι

Στην Γαλλία όμως κυριάρχησαν οι Γαλλικές σημαίες, το κεντρικό πανό έγραφε «για την ειρήνη», ενώ κάποιοι έσκισαν και σημαίες της ΕΕ. Το κύριο σύνθημα πάντως ήταν η μη εμπλοκή της Γαλλίας στον πόλεμο της Ουκρανίας και η αποχώρηση της χώρας από την συμμαχία.

Οι διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, οργανώθηκαν από το δεξιό κόμμα Les Patriotes, με επικεφαλής τον Φλοριάν Φιλιπό, ο οποίος συμμετείχε και ο ίδιος στη συγκέντρωση στο Παρίσι.

Ο πολιτικός υποστήριξε ότι η εκδήλωση της Κυριακής, που ονομάστηκε Εθνική Πορεία για την Ειρήνη, προσέλκυσε ακόμη περισσότερους συμμετέχοντες από ό,τι την περασμένη εβδομάδα, όταν περίπου 10.000 άτομα έδωσαν το παρών σε μια συγκέντρωση στη γαλλική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τον Φιλιπό, διαδηλώσεις μικρότερης κλίμακας κατά του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκαν επίσης σε περίπου 30 άλλα σημεία σε όλη τη Γαλλία.

Οι διαδηλωτές διαδήλωσαν στους δρόμους του Παρισιού, κρατώντας ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Για την Ειρήνη». Οι διαδηλωτές ζήτησαν την αποχώρηση της Γαλλίας τόσο από το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ, και ζήτησαν να σταματήσει η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Οι διαδηλωτές έκαναν επίσης αιχμές κατά του εν ενεργεία Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, φωνάζοντας «Μακρόν φύγε!», ένα σύνθημα που χρησιμοποιείται συνήθως από διάφορους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του.

Μετά την πορεία, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση με επικεφαλής τον Φιλιπό, ο οποίος βιντεοσκοπήθηκε να καταστρέφει σημαίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μαζί με τους υποστηρικτές του. Πλάνα από την εκδήλωση μοιράστηκε ο ίδιος ο πολιτικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πολιτικός διοργανώνει ενεργά διαμαρτυρίες κατά της συμμετοχής της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ από το περασμένο φθινόπωρο, ενώ τάσσεται κατά της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία. Μεταξύ 2012 και 2017, ο Φιλιπό ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Γαλλία, του Εθνικού Συναγερμού, του οποίου ηγείτο μέχρι πέρυσι η Μαρίν Λεπέν. Μετά την αποχώρησή του από το Εθνικό Συναγερμό, ο 41χρονος πολιτικός ίδρυσε το δικό του δεξιό κόμμα, το Les Patriotes.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X