Διεθνή

Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκκενώνουν τη Ράφα – Προ των πυλών χερσαία επίθεση

Γάζα: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκκενώνουν τη Ράφα – Προ των πυλών χερσαία επίθεση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται από τη Ράφα, στη νότια Γάζα, λίγες ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους και τους εκτοπισμένους στις ανατολικές περιοχές να εγκαταλείψουν την πόλη, ενόψει της επίθεσης που επίκειται να εξαπολύσουν οι δυνάμεις του.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές που σοκάρουν με τρομοκρατημένες οικογένειες να εγκατέλειπαν την πόλη με τα πόδια, καβάλα σε γαϊδουράκια ή στοιβαγμένες με τα υπάρχοντά τους σε υπερφορτωμένα φορτηγά . Οι νυχτερινές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν ενισχύσει τον «πανικό και τον φόβο», ωθώντας περισσότερους να ακολουθήσουν τις οδηγίες για  μετακίνηση.

«Υπάρχει ακραία ένταση σε όλες τις περιοχές της Ράφα, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών δυτικά της πόλης. Πολλοί έχουν αρχίσει να σκέφτονται την εκκένωση και πολλοί έχουν ήδη εκκενώσει”, δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι έριξαν φυλλάδια και επικοινώνησαν τις οδηγίες εκκένωσης   έσω «ανακοινώσεων, μηνυμάτων κειμένου, τηλεφωνημάτων και εκπομπών στα μέσα ενημέρωσης στα αραβικά», λέγοντας στους κατοίκους να κατευθυνθούν σε μια «διευρυμένη ανθρωπιστική ζώνη» στην ακτή.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο εκκένωσης για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι από τον κίνδυνο», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Οι IDF σε ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι η επικείμενη επιχείρηση θα είναι  «περιορισμένης έκτασης» και εκτίμησαν ότι θα χρειαστεί να μετακινήσουν περίπου 100.000 ανθρώπους.

« Η επιχείρηση  θα προχωρήσει σταδιακά σύμφωνα με τις συνεχείς εκτιμήσεις της », δήλωσε εκπρόσωπος των IDF και πρόσθεσε ότι μέσω της επιχείρησης θα επεκταθεί η «ανθρωπιστική ζώνη» στην αλ-Μαβάσι με πρόσθετες σκηνές και νοσοκομεία .

Αξιωματούχοι των ανθρωπιστικών οργανώσεων που εργάζονται στην Ράφα κάνουν λόγο για οξύ πρόβλημα  αύξησης των εκτοπισμένων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί  ανεπαρκή τρόφιμα, περιορισμένο γλυκό νερό και σχεδόν πλήρη απουσία αποχέτευσης. Οι ίδιοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για λιμό μαζικές ταραχές στην προσπάθεια σε περίπτωση μιας μεγάλης ισραηλινής επίθεσης στο νότο.

Η Ράφα φιλοξενεί τους τελευταίους μήνες πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από άλλα σημεία της Γάζας κατά τη διάρκεια του επτάμηνου πολέμου και αποτελεί βασική βάση εφοδιασμού για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια. Πυκνοί καταυλισμοί σκηνών περιβάλλουν την πόλη και έχουν ήδη γεμίσει και την αλ-Μαουάσι, την παράκτια ζώνη περίπου 3 μίλια βορειοανατολικά, στην οποία το Ισραήλ έχει πει στους ανθρώπους να εκκενώσουν την περιοχή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X