Διεθνή

Γεβγκένι Πριγκόζιν: Ορκισμένη να εκδικηθεί το θάνατό του η ομάδα Βάγκνερ

Γεβγκένι Πριγκόζιν: Ορκισμένη να εκδικηθεί το θάνατό του η ομάδα Βάγκνερ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γεβγκένι Πριγκόζιν: Εκείνη η κυβέρνηση κρίθηκε, δεν θα δώσουμε στο ανίκανο επιτελικό κράτος σήμερα, άλλοθι, με τους νεκρού στο Μάτι, για ότι συμβαίνει σήμερα! Ο αρχηγός της ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το βράδυ της Τετάρτης (24/08), με την μισθοφορική ομάδα να απειλεί για εκδίκηση!

Παρόλο που η αιτία της συντριβής δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η ομάδα Βάγκνερ έχει… δεδομένο πως ο ηγέτης της δολοφονήθηκε και με αοριστίες απειλεί όποιον το έκανε.

«Εάν οι πληροφορίες ότι ο Πριγκόζιν είναι νεκρός επιβεβαιωθούν θα οργανώσουμε νέα πορεία για τη δικαιοσύνη στη Μόσχα», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Πολλοί μιλούν αυτή τη στιγμή για το τι πρόκειται να κάνει η Βάγκνερ. Ένα πράγμα μπορούμε να σας πούμε. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε», αναφέρουν οι μισθοφόροι της Βάγκνερ.

 

Ποιος ήταν ο άνθρωπος που απείλησε το Κρεμλίνο και σόκαρε τον πλανήτη
Γεννημένος στο Λένινγκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη, στη Σοβιετική Ένωση το 1961, ο Πριγκόζιν πέρασε μέρος της πρώιμης ζωής του στη φυλακή αφού καταδικάστηκε για ληστεία και απάτη.

Αφού απελευθερώθηκε από τη φυλακή το 1990 μετά από εννέα χρόνια κράτησης, ο Πριγκόζιν άρχισε να πουλάει χοτ ντογκ στις υπαίθριες αγορές της γενέτειράς του. Είπε στους New York Times το 2018: «Tα ρούβλια συσσωρεύονταν γρηγορότερα από ό, τι μπορούσε να τα μετρήσει η μητέρα του». Και καθώς η Σοβιετική Ένωση έπεσε, ο Πριγκόζιν δημιούργησε αρκετές επιχειρήσεις.

Μετά την ενασχόλησή του με μια επιχείρηση παντοπωλείου και στη συνέχεια με μια επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών, ο Πριγκόζιν αργότερα έγινε εστιάτορας. Μετά την επιτυχία πολλών καταστημάτων, ο Πριγκόζιν άρχισε να κερδίζει προσοδοφόρα συμβόλαια τροφοδοσίας του Κρεμλίνου με την ελίτ της Ρωσίας.

Αυτό τον ώθησε στο προσκήνιο της ρωσικής πολιτικής και σηματοδότησε τις αυξανόμενες φιλοδοξίες του.

Τελικά ήρθε κοντά με τον ίδιο τον Πούτιν και θεωρείται ότι έλαβε εκατοντάδες εκατομμύρια σε κυβερνητικές συμβάσεις σίτισης μαθητών και κυβερνητικών εργαζομένων.

Αυτά τα συμβόλαια, μερικά από τα οποία αργότερα ενεπλάκησαν στο στρατό, πιστεύεται ότι τον οδήγησαν να ξεκινήσει την ομάδα μισθοφόρων Wagner, αν και οι πληροφορίες για την ακριβή προέλευσή της είναι σπάνιες.

Ο Πριγκόζιν είχε από καιρό διαψεύσει οποιαδήποτε σχέση με τη Wagner και είχε απειλήσει να μηνύσει δημοσιογράφους που ανέφεραν τη συμμετοχή του στην ομάδα.

Η ομάδα απέκτησε τη φήμη ότι κάνει τη βρώμικη δουλειά του ρωσικού στρατού, αφήνοντας ένα ίχνος ωμής βίας, βιασμών και εγκλημάτων πολέμου στο πέρασμά της. Για χρόνια μετά την ίδρυσή της, η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε ακόμη και να αναγνωρίσει την ύπαρξη της ομάδας.

Η πρώτη ανάπτυξη της Wagner ήταν στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία το 2014 – όπου βοήθησε υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές ομάδες που πολεμούσαν τη νέα κυβέρνηση της χώρας μετά την επανάσταση του 2013 που ανέτρεψε τον φιλικό προς το Κρεμλίνο πρόεδρο.

Από τότε πήγαν στη Λιβύη – πολεμώντας για τον πολέμαρχο Khalifa Haftar εναντίον της υποστηριζόμενης από τη Δύση Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας – και στη Συρία, μαζί με τις δυνάμεις του δικτάτορα Bashar al-Assad.

Αναπτύχθηκαν επίσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου κατηγορήθηκαν για βιασμούς, ληστείες και βασανιστήρια εναντίον άοπλων πολιτών, και επί του παρόντος αναπτύσσονται στο Μάλι, όπου κατηγορούνται για σφαγή αμάχων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X