Διεθνή

Γιατί η Κίνα δεν μπορεί να σώσει τη ρωσική οικονομία; Ο νομπελίστας οικονομολόγος Κρούγκμαν εξηγεί

Γιατί η Κίνα δεν μπορεί να σώσει τη ρωσική οικονομία; Ο νομπελίστας οικονομολόγος Κρούγκμαν εξηγεί
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι οικονομικές κυρώσεις που εξαπέλυσαν κατά της Ρωσίας η κυβέρνηση Μπάινταν και οι ευρωπαίοι εταίροι της στο ΝΑΤΟ για την εισβολή στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει τόσο τεράστιο πόνο στη ρωσική οικονομία, που ούτε η Κίνα μπορεί να πετάξει σωσίβιο στη Μόσχα, εκτιμά ο Πολ Κρούγκμαν.

Μετά και την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ο πόνος αυτός μεγάλωσε ακόμη περισσότερο. Κι ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος και αθρογράφος των New York Times εξηγεί ότι η παρέμβαση της Κίνας δεν αρκεί για να επιπλεύσει η ρωσική οικονομία – όπως αποτυπώνεται και στην προειδοποίηση του οίκου Fitch για άμεσο κίνδυνο στάσης πληρωμών από τη Μόσχα.

«Με την απόφαση της εισβολής στην Ουκρανία ο Βλαντίμιρ Πούτιν σαφέστατα έπεσε έξω σε όλα», γράφει ο Κρούγκμαν. «[Ο Πούτιν] είχε υπερεκτιμήσει τη στρατιωτική ισχύ του έθνους του…. Υποτίμησε πολύ το ηθικό και τη στρατιωτική ικανότητα της Ουκρανίας και απέτυχε να προβλέψει την αποφασιστικότητα των δημοκρατικών κυβερνήσεων — ειδικά, αν και όχι μόνο, της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία, αν δεν το έχετε προσέξει, έχει κάνει αξιοσημείωτη δουλειά σε όλα, από τον εξοπλισμό της Ουκρανίας μέχρι τη συσπείρωση της Δύσης αναφορικά με τις οικονομικές κυρώσεις».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανοιχτός ο Ζελένσκι για διαπραγμάτευση – Τι απαντά στους 4 όρους του Πούτιν

Ο Κρούγκμαν συνεχίζει με την ανάλυσή του για τις επιπτώσεις των κυρώσεων ρωτώντας: «Μπορεί η Κίνα, προσφερόμενη ως εναλλακτικός εμπορικός εταίρος, να διασώσει την οικονομία του Πούτιν;». Και η απάντησή του είναι ένα ξεκάθαρο «όχι» για τέσσερις λόγους, όπως λέει:

«Πρώτον, η Κίνα μολονότι είναι οικονομική δύναμη, δεν είναι σε θέσει να παράσχει κάποια πράγματα που χρειάζεται η Ρωσία, όπως ανταλλακτικά για δυτικής κατασκευής αεροσκάφη και τσιπς ημιαγωγών».

Ο Κρούγκμαν συνεχίζει:

«δεύτερον, η Κίνα, αν και δεν μετέχει στις κυρώσεις, είναι βαθιά ενσωματωμένη στην παγκόσμια οικονομία…
Τρίτον, η Κίνα και η Ρωσία απέχουν πολύ η μία από την άλλη από γεωγραφικής άποψης. Ναι μεν έχουν κοινά σύνορα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της Ρωσίας βρίσκεται δυτικά των Ουραλίων, ενώ της Κίνας κοντά στις ανατολικές ακτές της. Το Πεκίνο απέχει 5.600 χλμ από τη Μόσχα…
Τέλος, ένα ακόμη σημείο, που θεωρώ ότι δεν τονίζεται επαρκώς, είναι η ακραία διαφορά στην οικονομική ισχύ μεταξύ Ρωσίας και Κίνας».

Η Κίνα, σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, «δεν μπορεί να απομονώσει τη Ρωσία από τις συνέπειες της εισβολής στην Ουκρανία» —και αυτές οι συνέπειες ήταν σοβαρές.

«Η Δύση έχει… αποκόψει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, κάτι που είναι πολύ μεγάλη υπόθεση», εξηγεί ο Κρούγκμαν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο! Ρωσικά οχήματα στο αεροδρόμιο Αντόνοφ

«Οι Ρώσοι εξαγωγείς ίσως να μπορούν να βγάλουν τα πράγματά τους από τη χώρα, αλλά τώρα είναι δύσκολο για αυτούς να πληρωθούν. Πιθανώς ακόμη πιο σημαντικό, η Ρωσία δυσκολεύεται να πληρώσει για τις εισαγωγές — συγγνώμη, αλλά δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε σύγχρονο διεθνές εμπόριο με χαρτοφύλακες γεμάτους χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων…. Η Ρωσία θα πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα, σε χρήματα αλλά και σε αίμα, για τη μεγαλομανία του Πούτιν».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X