Διεθνή

Η Φινλανδία «παγώνει» τη χρήση του εμβολίου της Moderna σε νέους άνδρες

Η Φινλανδία «παγώνει» τη χρήση του εμβολίου της Moderna σε νέους άνδρες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Φινλανδία θα σταματήσει τη χρήση του εμβολίου της Moderna κατά του κορονοϊού για τους άνδρες που έχουν γεννηθεί από το 1991 και ύστερα, έπειτα από πληροφορίες για σπάνια καρδιαγγειακή παρενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως οι Αρχές σε Σουηδία και Δανία έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα σταματήσουν τη χρήση του ίδιου εμβολίου σε νέους άνδρες και παιδιά.

«Μία νορβηγική μελέτη, μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας, Νορβηγίας και Δανίας, ανακάλυψε πως οι άνδρες κάτω των 30 που έλαβαν το εμβόλιο της Moderna Spikevax είχαν ένα ελαφρώς αυξημένο ρίσκο ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας» σημείωσε ο Mika Salminen, επικεφαλής του φινλανδικού Ινστιτούτου.

Εξήγησε πως η μυοκαρδίτιδα, που είναι μία φλεγμονή του καρδιακού μυός, συνήθως αυτοθεραπεύεται εντός λίγων ημερών και ανακοίνωσε πως χώρα θα χορηγεί, πλέον, μόνο το εμβόλιο της Pfizer στις παραπάνω ηλικιακές ομάδες.

Τι απαντά η Moderna

Εκπρόσωπος της Moderna εξήγησε χθες πως η εταιρεία έχει λάβει γνώση των αποφάσεων σε Σουηδία και Δανία, αλλά έκανε λόγο για «τυπικά ήπιες περιπτώσεις».

«Είναι τυπικά ήπιες περιπτώσεις και άτομα που συνήθως θεραπεύονται εντός λίγου διαστήματος έπειτα από τη σχετική θεραπεία και ξεκούραση. Το ρίσκο μυοκαρδίτιδας είναι σημαντικά αυξημένο σε όσους μολύνονται από την COVID-19 και ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας» σημείωσε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X