Διεθνή

Η μεγάλη απάτη με το FaceApp

Η μεγάλη απάτη με το FaceApp
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη απάτη του τελευταίου καιρού. Αναφερόμαστε στο FaceApp, αφού εκατοντάδες εκατομμύρια που κατέβασαν την εφαρμογή, παρέδωσαν ταυτοχρόνως τα προσωπικά τους δεδομένα στην εταιρεία που τη λανσάρισε.

Αλλά ας πάρουμε το νήμα από τη αρχή. Σύμφωνα με το αμερικάνικο Forbes στο όλο εγχείρημα υπάρχει μία  λεπτομέρεια, που από τους περισσότερους χρήστες πέρασε απαρατήρητη: “Ανεβάζοντας” φωτογραφίες για να δουν πως θα μοιάζουν με ρυτίδες και άσπρα μαλλιά, “παραχώρησαν” στην εφαρμογή τα προσωπικά δεδομένα και τις φωτογραφίες τους. Τα οποία πλέον το FaceApp μπορεί να χρησιμοποιήσει όπως θέλει, για όσο καιρό θέλει.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης του FaceApp, οι χρήστες διατηρούν τον έλεγχο στο “περιεχόμενό” τους, στην προκειμένη δηλαδή στο… πρόσωπό τους. Ωστόσο, η εφαρμογή έχει επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ο περιεχόμενο που έχει “ανέβει” σε αυτήν, όπως θέλει, όπου θέλει, για όσο καιρό θέλει…

Αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά κάτι κακό ή ανησυχητικό… Ωστόσο, η μητρική εταιρεία της εφαρμογής, η ρωσική Wireless Labs θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σας όπως αυτή κρίνει και επιθυμεί, όπως για παράδειγμα για την ανάπτυξη ενός αλγορίθμου αναγνώρισης προσώπου και άλλες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.
Και ίσως πλέον πρέπει όλοι μας να σκεφτόμαστε πολύ πιο υπεύθυνα πως διαχειριζόμαστε τα διαδικτυακά προσωπικά δεδομένα μας. Τα πολύ πρόσφατα παραδείγματα, όπως το σκάνδαλο Facebook – Cambridge Analytica, αποδεικνύουν αν μη τι άλλο ότι τα προσωπικά μας δεδομένα δεν αντιμετωπίζονται πάντα με την δέουσα προσοχή και ασφάλεια που θα έπρεπε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X