Διεθνή

Η πρώτη ήττα του Σαλβίνι

Η πρώτη ήττα του Σαλβίνι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Του Θοδωρή Αγγελόπουλου
Ο Matteo Salvini έβαλε ψηλά τον πήχη στις περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια Ρομάνια στοιχηματίζοντας ότι θα καταλάμβανε το κάστρο της αριστεράς με μια περίοπτη μεγάλη νίκη. Μιλούσε για τον δικό του θρίαμβο.  Ήταν ο ίδιος , προσωπικά στη πρώτη γραμμή της προεκλογικής  εκστρατείας. Στις τελευταίες του δηλώσεις επανέλαβε τον στόχο του:  «την Κυριακή τους στέλνουμε στα σπίτια τους  και τη Δευτέρα τους κάνουμε έξωση από τη κυβέρνηση».
Ο Σαλβινι, στοιχημάτιζε στην Εμίλια Ρομάνα με τη σιγουριά ότι τον προηγούμενο Μάϊο στις Ευρωεκλογές η Λέγκα ήταν πρώτο κόμμα με τρεις μονάδες διαφορά , πριν ακόμη από τη διάσπαση του Δημοκρατικού  κόμματος, και την αποχώρηση του Ρένζι. Οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ισχυρό προβάδισμα.
Αντίθετα το καθαρό προβάδισμα το έχει πλέον η κεντροαριστερά. Ο Bonaccini,  υποψήφιος περιφερειάρχης του δημοκρατικού Κόμματος  αγγίζει το 50% των ψήφων.  Οι πολίτες της Εμίλια Ρομάνα έκοψαν για πρώτη φορά, τη φόρα του Σαλβινι προς την εξουσία, με δεδομένο ότι σε όλες τις μέχρι σήμερα αναμετρήσεις είχε κυριαρχήσει. Ήδη στα επιτελεία της Λέγκας αρχίζουν να ακούγονται φωνές για τον τρόπο που χειρίστηκε την προεκλογική εκστρατεία. Το σκάφος του Σαλβίνι χτύπησε στο σκόπελο της Εμίλια Ρομάνα. Τα αποτελέσματα των εκλογών ισχυροποιούν τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία με το οξύμωρο τα 5 αστέρια να είναι η μεγάλη κοινοβουλευτική δύναμη ενώ στη κοινωνία αναδεικνύεται κυρίαρχο το Δημοκρατικό κόμμα. Ο υπαρκτός κίνδυνος για πρόωρες εθνικές εκλογές και την επικράτηση της δεξιάς του Σαλβινι έπαψε να υπάρχει. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι τον προσεχή Μάιο με το συνταγματικό δημοψήφισμα για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών. Εκεί το πεδίο είναι πολύ πιο πρόσφορο για τους δημοκρατικούς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X