Διεθνή

Ινδία: Εκπόρνευση γυναικών για τη λατρεία μιας θεότητας

Ινδία: Εκπόρνευση γυναικών για τη λατρεία μιας θεότητας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες στην Ινδία, αν και έχει απαγορευτεί η εκπόρνευση των γυναικών με πρόσχημα την λατρεία τους σε κάποια θεότητα, συνεχίζεται η παράδοση αυτή από τις φτωχές οικογένειες ώστε να κερδίζουν τα προς το ζην.

Γυναίκες, που ήταν στο παρελθόν σκλάβες του σεξ, μιλούν στο γαλλικό πρακτορείο και συγκλονίζουν με τις ιστορίες τους. Ήταν σύνηθες στην περιοχή Κρίσνα του Τενάλι για κάθε οικογένεια να δίνει ένα κορίτσι στο σύστημα Devadasi.

Yellamma Cult of Karnataka στη Νότια Ινδία

Στη νότια ινδική πολιτεία Καρνατάκα το σύστημα Devadasi εφαρμόστηκε για περισσότερους από 10 αιώνες. Κυριότερος ανάμεσά τους ήταν η λατρεία της Yellamma .

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για την προέλευση της λατρείας Yellamma. Η πιο δημοφιλής ιστορία δείχνει ότι η Renuka ήταν κόρη ενός Βραχμάνου , παντρεύτηκε τον σοφό Jamadagni και ήταν μητέρα πέντε γιων. Έφερνε νερό από τον ποταμό Malaprabha για τη λατρεία και τις τελετουργίες του σοφού. Μια μέρα στο ποτάμι είδε μια ομάδα νεαρών να ασχολούνται με θαλάσσια σπορ και ξέχασε να επιστρέψει στο σπίτι εγκαίρως για τη λατρεία και τις τελετουργίες του συζύγου της, γεγονός που έκανε τη Jamadagni να αμφισβητήσει την αγνότητά της. Διέταξε τους γιους τους έναν έναν να τιμωρήσουν τη μητέρα τους, αλλά τέσσερις από αυτούς αρνήθηκαν με τη μια ή την άλλη πρόφαση. Ο σοφός τους καταράστηκε να γίνουν ευνούχοικαι αποκεφαλίστηκε ο Ρενούκα από τον πέμπτο γιο του, τον Παρασουράμ.

Προς έκπληξη όλων, το κεφάλι του Ρενούκα πολλαπλασιάστηκε επί δεκάδες και εκατοντάδες και μετακινήθηκε σε διαφορετικές περιοχές. Αυτό το θαύμα ενέπνευσε τους τέσσερις ευνούχους γιους της καθώς και άλλους να γίνουν οπαδοί της και να προσκυνήσουν το κεφάλι της.

Αποικιακή εποχή

Μεταρρυθμιστές και καταργητές

Οι μεταρρυθμιστές και οι οπαδοί της κατάργησης θεωρούσαν τους Ντεβαντάσι κοινωνικό κακό λόγω του τρόπου ζωής τους, ο οποίος έμοιαζε με πορνεία σύμφωνα με το δυτικό μάτι. Το πρώτο κίνημα κατά του Nautch και κατά της αφοσίωσης ξεκίνησε το 1882. Η απεικόνιση του συστήματος Devadasi ως «πορνεία» έγινε για να διαφημιστεί η υποτιθέμενη γκροτέσκια της ινδικής κουλτούρας για πολιτικά μέσα, παρόλο που οι βρετανικές αποικιακές αρχές διατηρούσαν επίσημα τους περισσότερους οίκους ανοχής στην Ινδία .

Σε μεταγενέστερη περίοδο [ Πότε; ] οι ντεβαδάση εξισώθηκαν με τις ιερόδουλες και τα παιδιά τους ξαναδόθηκαν σε ναούς. Το στίγμα ήταν προσκολλημένο σε μια συγκεκριμένη κάστα ντεβαδάση και θεωρούνταν ιερόδουλες. Μετά από μια ορισμένη ηλικία αφέθηκαν να τα βγάλουν πέρα ​​μόνοι τους.

Καθώς οι Devadasi εξισώθηκαν με τις ιερόδουλες, συνδέθηκαν επίσης με την εξάπλωση της αφροδίσιας νόσου σύφιλη στην Ινδία. Κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας πολλοί Βρετανοί στρατιώτες εκτέθηκαν σε αφροδίσια νοσήματα σε οίκους ανοχής και οι Devadasis παρεξηγήθηκαν ως υπεύθυνοι. Σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση της αφροδίσιας νόσου, η βρετανική κυβέρνηση έδωσε εντολή σε όλες τις ιερόδουλες να εγγραφούν. Οι Devadasis έπρεπε να εγγραφούν, καθώς η βρετανική κυβέρνηση θεωρούσε ότι ήταν πόρνες.

Εκτός από την υποχρεωτική εγγραφή, η βρετανική κυβέρνηση ίδρυσε επίσης ιδρύματα γνωστά ως Νοσοκομεία Lock όπου μεταφέρονταν γυναίκες προκειμένου να λάβουν θεραπεία για αφροδίσια νοσήματα. Ωστόσο, πολλές από τις γυναίκες που εισήχθησαν σε αυτά τα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων πολλών Devadasi, αναγνωρίστηκαν μέσω του μητρώου και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με τη βία στα νοσοκομεία. Ορισμένες από αυτές τις γυναίκες ήταν μόνιμα έγκλειστες στα νοσοκομεία.

Σήμερα, ο Sitavva Joddati από την Karnataka βοηθά της πρώην Devadasi να βρει μια βάση στην κυρίαρχη κοινωνία. Το 1982 έγινε Devadasi σε ηλικία επτά ετών. Το 1997 ξεκίνησε τη μη κυβερνητική οργάνωση MASS (Mahila Abhivrudhi-Samrakshana Sansthe) στην περιοχή Belagavi της Ghataprabha για να βοηθήσει γυναίκες σαν αυτήν να ξεφύγουν από το σύστημα Devadasi και να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια. Μεταξύ 1997 και 2017 το MASS βοήθησε περισσότερους από 4.800 Devadasis να επανενταχθούν στην κυρίαρχη κοινωνία. Το 2018 έλαβε το βραβείο Padmashri σε ηλικία 43 ετών.

Πηγή: ΕΡΤ

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X