Διεθνή

ISIS: Αυτός είναι ο νέος αρχηγός με το παρατσούκλι «καθηγητής»

ISIS: Αυτός είναι ο νέος αρχηγός με το παρατσούκλι «καθηγητής»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ISIS: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκε σε μια επιδρομή, κατά τη διάρκεια της νύχτας, της οποίας ηγήθηκαν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία. Ωστόσο, βρέθηκε άμεσα ο αντικαταστάτης του.

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, ο νέος αρχηγός του ISIS είναι ο Αμπντουλάχ Καρντάς (ή Καρντές), γνωστός και ως Χατζί Αμπντουλάχ αλ Αφάρι. Ο Ιρακινός με το παρατσούκλι «καθηγητής» έχει φήμη αδίστακτου στελέχους του ISIS και ήταν επί μακρόν ηγέτης εν αναμονή.

Σημειώνεται, δε, πως ήταν έμπιστος του Αμπού Αλάα αλ Άφρι – πρώην υπαρχηγού του αλ Μπαγκντάντι – που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή με ελικόπτερα προ τριετίας.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Συρίας, επισήμανε στο Newsweek: «Ο Μπαγκντάντι ήταν ο επικεφαλής. Δεν εμπλεκόταν σε επιχειρήσεις. Έλεγε “ναι” ή “όχι”, αλλά δεν μετείχε στους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων».

Παράλληλα, ο Καρντάς είναι πρώην αξιωματικός του στρατού του Σαντάμ Χουσέιν και μεγάλωσε κοντά στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, όταν και οι δύο φυλακίστηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις, στην Μπάσρα, το 2003, για σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Στις φυλακές του Ιράκ, ο Μπαγκντάντι εξελίχθηκε σε δημαγωγός των τζιχαντιστών και προσηλύτισε εκατοντάδες κρατούμενους στο αρρωστημένο όραμα του για το χαλιφάτο του ISIS.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X