Διεθνή

Κάιρο: Οι συνομιλίες Τουρκίας-Αιγύπτου έχουν διακοπεί

Κάιρο: Οι συνομιλίες Τουρκίας-Αιγύπτου έχουν διακοπεί
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας έχουν διακοπεί, χωρίς να έχει οριστεί ημερομηνία για πραγματοποίηση διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι.

Ο Σούκρι αρνήθηκε επίσης ότι αιγυπτιακή αντιπροσωπεία κατευθύνεται στην Τουρκία για να ξαναρχίσει τις συνομιλίες σύντομα. Η Αίγυπτος διατηρεί επιφυλάξεις για ορισμένες τουρκικές πολιτικές, ιδίως μετά από κριτική που άσκησε o σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Γιασίν Ακτάι, στο Κάιρο σχετικά με αποφάσεις κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Τα σχόλια του Σούκρι, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης στην αιγυπτιακή τηλεόραση, έρχονται την ώρα που η Τουρκία επιδιώκει προσέγγιση με την Αίγυπτο, αποτελώντας ράπισμα στο «άνοιγμά» της.

Πριν από λίγες ημέρες ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης δηλώσεις ότι οι αιγυπτιακο-τουρκικές σχέσεις θα πρέπει να βασίζονται στην αρχή της μη παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις και στην καλή γειτονία, καθώς και στην αποτροπή ενεργειών που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση άλλης χώρας.

Συνάντηση Ερντογάν – Χαρίρι στην Κωνσταντινούπολη

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε με τον υποψήφιο πρωθυπουργό του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, στην Κωνσταντινούπολη

Η συνάντησή τους, η οποία είναι η δεύτερη μεταξύ των δύο πολιτικών φέτος, διήρκεσε δύο ώρες και συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και η συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Χαρίρι.

Ο Χαρίρι και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Λιβάνου και Τουρκίας, καθώς και «τρόπους στήριξης των προσπαθειών να σταματήσει η κατάρρευση και να ανοικοδομηθεί η Βηρυτός μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στον Λίβανο», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Χαρίρι πάντως φέρεται εμπλεκόμενος σε υποθέσεις διαπλοκής στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου κατηγορήθηκε για φερόμενη συμμετοχή στην Türk Telekom, την κορυφαία εταιρεία επικοινωνιών της χώρας.

Η Ojer Telecommunications, που ανήκει στην οικογένεια Χαρίρι, απέκτησε μερίδια στην Türk Telekom έναντι 6,5 δις. δολαρίων το 2005, λαμβάνοντας δάνεια από δεκάδες τουρκικούς και διεθνείς δανειστές.

Στη συνέχεια, η οικογένεια Χαρίρι απέτυχε να πληρώσει το δάνειο ύψους 4,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι μετοχές της πέρασαν σε δεκάδες δανειστές, συμπεριλαμβανομένων αρκετών τουρκικών τραπεζών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X