Διεθνή

Καρατομήσεις Πούτιν: Συνέλαβαν τον υποδιοικητή της ρωσικής εθνικής φρουράς

Καρατομήσεις Πούτιν: Συνέλαβαν τον υποδιοικητή της ρωσικής εθνικής φρουράς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν αναφορές σε δυσαρέσκεια του Βλαντιμίρ Πούτιν για την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και τις απώλειες που μετρά σχεδόν καθημερινά η Ρωσία.

Τώρα έρχεται μια ανάρτηση του ερευνητής δημοσιογράφος Γκρίστο Γκρόζεφ, σύμφωνα με την οποία η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB (διάδοχος της KGB), συνέλαβε τον υποδιοικητή της Ρωσικής Εθνικής Φρουράς, Ρομάν Γκαβρίλοφ!

«Τρεις ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν ότι ο στρατηγός Ρομάν Γκαβρίλοφ, ο αναπληρωτής αρχηγός της Ρωσικής Φρουράς (τμήμα του εσωτερικού στρατού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπέστη τεράστιες απώλειες στην Ουκρανία), συνελήφθη από την FSB. Ο Γκαβρίλοφ εργαζόταν επίσης στο παρελθόν στην Προεδρική Φρουρά, δηλαδή στην προσωπική ασφάλεια του Πούτιν», τονίζει ο Γκρόζεφ.

Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι της σύλληψης του Γκαβρίλοφ. Υπάρχουν όμως πληροφορίες πως συνελήφθη για «διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών, με αποτέλεσμα την απώλεια ζωών».

Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Γκαβρίλοφ έκανε «σπάταλη χρήση καυσίμων», με αποτέλεσμα πολλά ρωσικά άρματα μάχης να «μένουν στη μέση του δρόμου» από καύσιμα (σ.σ. αυτός φαίνεται να είναι ένας από τους λόγους που δεν… προχωράνε οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία), όπως έχουν δείξει πολλά βίντεο των ουκρανικών δυνάμεων».

«Αν και είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς σε τι ακριβώς θα οδηγήσει η εκκαθάριση / αναδιάταξη στην κορυφή των δυνάμεων ασφαλείας, ένα πράγμα είναι σαφές: ο Πούτιν αναμφίβολα αναγνωρίζει την κρίση που περνάει αυτή η επιχείρηση. Είναι τόσο βαθιά που αλλάζει στρατηγούς κατά την διάρκεια πολέμου – μία καθόλου σωστή πρακτική», σχολιάζει ο Γκρόζεφ.

Πάντως ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Γκαβρίλοφ απολύθηκε για άγνωστους λόγους από τον διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Εθνικής Φρουράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βίκτορ Ζολότοφ. Σημειώνεται πως ο Ρομάν Γκαβρίλοφ θεωρείται υπεύθυνος για το φιάσκο με τις πληροφορίες που μετέφερε στο Κρεμλίνο έχοντας…  υπερεκτιμήσει  την «ουκρανική στήριξη» στην εισβολή της Ρωσίας.

Ρώσοι κατάσκοποι σε κατ’ οίκον περιορισμό

Στο μεταξύ ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορεί τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας για την αντίσταση των Ουκρανών και όπως έγινε γνωστό από κορυφαίο εμπειρογνώμονα των μυστικών υπηρεσιών, ο Σεργκέι Μπεσέντα, επικεφαλής του κλάδου πληροφοριών εξωτερικού της FSB, συνελήφθη μαζί με τον αναπληρωτή του, Ανατόλι Μπολιούχ και τέθηκαν σε κατ΄οίκον περιορισμό. Όπως αποκάλυψε ο Αντρέι Σολντάτοφ πηγές εντός του FSB επιβεβαίωσαν την κράτηση και των δύο ανδρών.

Οι συλλήψεις των αξιωματικών της FSB επιβεβαιώθηκαν από τον Βλαντιμίρ Οσέτσκιν, έναν Ρώσο ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος είναι εξόριστος. Ακόμη συμπλήρωσε ότι οι αξιωματικοί της FSB είχαν πραγματοποιήσει έρευνες σε πάνω από 20 σπίτια συναδέλφων τους στη Μόσχα οι οποίοι θεωρούνταν ύποπτοι για συνομιλίες με δημοσιογράφους.

Πάντως αξιωματούχος της Δύσης ανέφερε πως είχε ενημερωθεί για τις συλλήψεις χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιώσει την ορθότητα των πληροφοριών. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο εάν οι πληροφορίες είναι αληθινές αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν είναι ανήσυχος με τον ρόλο που διαδραματίζει η FSB στην εισβολή και ως εκ τούτου μπορεί να σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στο ανώτερο επίπεδο των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X