Διεθνή

Κόλαση. Το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Γάζα – Με εκτελέσεις ομήρων απειλεί η Χαμάς

Κόλαση. Το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Γάζα – Με εκτελέσεις ομήρων απειλεί η Χαμάς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τη Γάζα να φλέγεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και τη Χαμάς να συνεχίζει να απαντά με ρουκέτες.

Στον απόλυτο αποκλεισμό της Γάζας πρoχώρησε το Ισραήλ, κόβοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων και νερού, ενώ ο Νετανιάχου δηλώνει ότι η απάντηση του Ισραήλ θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή». Ήδη, Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα επιτέθηκαν σε λιβανέζικο έδαφος. Στα σύνορα συγκεντρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έφεδροι, την ώρα που νέες ρουκέτες από τη Γάζα εκτοξεύτηκαν σε πόλεις του Ισραήλ, με τις σειρήνες να ακούγονται ακόμη και στην Ιερουσαλήμ. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.500.

Τουλάχιστον 560 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 2.900 έχουν τραυματισθεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον αποκλεισμένο θύλακα από προχθές, Σάββατο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά την παλαιστινιακή λωρίδα σε αντίποινα για την εισβολή της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος. Οι νεκροί Ισραηλινοί έχουν φτάσει τους 1.000.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αναστολή πληρωμών και την επανεξέταση κάθε προγράμματος βοηθείας προς την Παλαιστίνη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μέσω της πλατφόρμας «Χ» ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι.

Σφοδρές μάχες μαίνονται και σήμερα, με το Ισραήλ να ανακοινώνει ότι επιβάλλει τον πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τροφίμων και καυσίμων στον πληθυσμό των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Ταυτόχρονα εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων της Χαμάς και ήδη υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς.

Η Γάζα βρίσκεται σε απόλυτη πολιορκία.

Εντείνοντας τις επιθέσεις ο Ισραηλινός στρατός παράλληλα ανακοινώνει πως έχει πάρει τον έλεγχο στις περιοχές μέσα στο Ισραήλ όπου είχαν εισβάλει οι μαχητές της Χαμάς. Σποραδικές μάχες όμως συνεχίζονται, ενώ σε Ασντόντ, Άσκελον και άλλες περιοχές συνεχίζονται οι επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες…

Πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας. Τα πλάνα που τραβήχτηκαν τη Δευτέρα, δείχνουν ένα ολόκληρο τζαμί ισοπεδωμένο, περιτριγυρισμένο από ετοιμόρροπα κτήρια και συντρίμμια.

Πάνω από 2.400 στόχους της Χαμάς σε ένα μόλις 24ωρο έχει πλήξει, σύμφωνα με εκπρόσωπο του IDF ο ισραηλινός στρατός και η αεροπορία.

Οι Ισραηλινοί ισοπεδώνουν τις περιοχές που έχει υπό τον έλεγχό της η Χαμάς, προκειμένου να διαλύσουν τις υποδομές και να προετοιμάσουν τον έδαφος για την ευρεία χερσαία επιχείρηση που θα εξαπολύσει ο στρατός, ώστε να εξαλειφθούν ολοκληρωτικά τα κέντρα οργάνωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας και όχι μόνο.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στον οποίο «ανακοίνωσε» ότι ξεκινά η χερσαία επιχείρηση, σε συνδυασμό με τα χτυπήματα από την αεροπορία και το πυροβολικό.

Τελεσίγραφο της Χαμάς

«Αν γίνουν επιθέσεις εναντίον αμάχων, αρχίζουν οι εκτελέσεις αιχμαλώτων» προειδοποιεί η Χαμάς, όπως μετέδωσε το Al Jazeera.

Συγκεκριμένα, οι Ταξιαρχίες Qassam της Χαμάς απείλησαν να εκτελέσουν Ισραηλινούς αιχμαλώτους αν το Ισραήλ συνεχίσει να βομβαρδίζει και να σκοτώνει αμάχους στη Γάζα.

«Οποιαδήποτε στοχοποίηση αθώων πολιτών χωρίς προειδοποίηση θα αντιμετωπιστεί με λύπη με την εκτέλεση ενός από τους αιχμαλώτους που έχουμε υπό την επιτήρησή μας και θα αναγκαστούμε να μεταδώσουμε αυτή την εκτέλεση», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Qassam της Χαμάς.

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή, αλλά θεωρούμε τον σιωνιστικό εχθρό και την ηγεσία του υπεύθυνο γι’ αυτή».

Η ισλαμιστική οργάνωση επίσης αντεπιτίθεται με ρουκέτες και οι σειρήνες ηχούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπως το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, ενώ σε συναγερμό είναι και το βόρειο Ισραήλ για ρουκέτες που προέρχονται από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου. 

Στο σταθμό του τρένου στο Τελ Αβιβ, οι σειρήνες προκαλούν πανικό ενώ στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν ο κόσμος είνα σε πανικό καθώς στο βάθος βλέπει καπνούς.

Την ίδια ώρα στα σύνορα συνεχώς συγκεντρώνονται ισραηλινοί στρατιώτες. Οι έφεδροι που έχουν κληθεί ξεπερνούν τις 300.000.

«Είναι πραγματικά η χειρότερη μέρα στην ιστορία του Ισραήλ. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν σκοτωθεί τόσοι Ισραηλινοί από ένα γεγονός, ακόμη περισσότερο μια επίθεση του εχθρού σε μια μέρα» σημείωσε ο Τζόναθαν Κορνικους εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού (IDF) .

Κόλαση πυρός

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν επισήμως ότι εξαπέλυσαν μαζικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον μιας παράκτιας συνοικίας στην πόλη της Γάζας, στοχεύοντας δεκάδες τοποθεσίες. Αποκαλεί την περιοχή, που ονομάζεται Αλ Φουρκάν από ένα τζαμί στην περιοχή, «φωλιά τρόμου» που χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν στις επιδρομές, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Στο βίντεο διακρίνεται μπαράζ ισχυρών εκρήξεων σε μια ισοπεδωμένη πόλη, κατά την ισραηλινή επιδρομή. Είναι ενδεικτικό ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε 130 στόχους σε τρεις ώρες στη Γάζα.

Η ανακοίνωση

«Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν πρόσφατα σε πολλούς στόχους γύρω από τη συνοικία Αλ Φουρκάν. Η συνοικία Αλ Φουρκάν χρησιμεύει ως φωλιά τρόμου για τη Χαμάς από όπου πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες κατά του Ισραήλ».

Τούρκος δημοσιογράφος που επικαλείται πληροφορίες από το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, τονίζει ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πραγματοποιήσει εκτεταμένες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας ακόμη και με κόστος να βλάψει τους Ισραηλινούς ομήρους.

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα του Ισράηλ συνεργεία μαζεύουν συντρίμμια από τις επιθέσεις στη μαζική επίθεση του Σαββάτου.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στόχος των επιθέσεων είναι μόνο η Χαμάς, αλλά οι πληροφορίες από τα νοσοκομεία της Γάζας αναφέρουν ότι μεταξύ των θυμάτων είναι δεκάδες γυναίκες και παιδιά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X