Διεθνή

Κομισιόν: Πρόταση για απαγόρευση πτήσεων από χώρες με κρούσματα της μετάλλαξης Μποτσουάνα

Κομισιόν: Πρόταση για απαγόρευση πτήσεων από χώρες με κρούσματα της μετάλλαξης Μποτσουάνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή οι χώρες της Ε.Ε. να αναστείλουν τις αεροπορικές συνδέσεις με χώρες στις οποίες έχει βρεθεί η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, B.1.1.529, ή αλλιώς μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Η σύσταση της Επιτροπής δεν είναι δεσμευτική, καθώς οι αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται μεμονωμένα από τις 27 κυβερνήσεις της Ε.Ε., ωστόσο, θα έφερε έναν καλύτερο συντονισμό, αναφέρει η Επιτροπή.

«Θέλουμε να έχουμε γρήγορα, συντονισμένα και συνεπή μέτρα γιατί θέλουμε να αποφύγουμε τα κενά μέσω των οποίων η παραλλαγή μπορεί να βρει τον δρόμο της προς την Ευρώπη» δήλωσε συγκεκριμένα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Όπως πρόσθεσε «γι’ αυτό νωρίς το απόγευμα θα συζητήσουμε με όλα τα κράτη-μέλη για τη θέσπιση μέτρων το συντομότερο δυνατό».

Το παραπάνω είχε προαναγγείλει νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει, σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, να ενεργοποιηθεί επείγουσα αναστολή των αεροπορικών ταξιδιών από την περιοχή της νότιας Αφρικής λόγω της νέας μετάλλαξης B.1.1.529» έγραφε, ειδικότερα, στο Twitter.

Σημειώνεται ότι ήδη στη Βρετανία έχουν ανακοινωθεί πως έξι αφρικανικές χώρες μπαίνουν στην «κόκκινη» λίστα: Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Μποτσουάνα, Εσουατίνι και Ζιμπάμπουε.

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε χώρες της Αφρικής λόγω της μετάλλαξης Μποτσουάνα.

«Αυτήν τη στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων», είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Λίντμάιερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως πρόσθεσε, ο ΠΟΥ συνιστά στις χώρες «να συνεχίσουν να εφαρμόζουν επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων κατά την εφαρμογή ταξιδιωτικών περιοριστικών μέτρων».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συγκαλέσει σύσκεψη ειδικών σήμερα για να εκτιμηθεί αν η παραλλαγή συνιστά παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας και αναμένεται να εκδώσει περαιτέρω οδηγίες για τα μέτρα που μπορούν να παρθούν, σύμφωνα με τον Λίντμάιερ.

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Η συγκεκριμένη παραλλαγή φέρει συνολικά 32 μεταλλάξεις (A67V, Δ69-70, T95I, G142D/Δ143-145, Δ211/L212I, ins214EPE, G339D, S371L, S373P, S375F, K417N, N440K, G446S, S477N, T478K, E484A, Q493K, G496S, Q498R, N501Y, Y505H, T547K, D614G, H655Y, N679K, P681H, N764K, D796Y, N856K, Q954H, N969K, L981F) στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης ακίδας S.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξήγησε ότι πολλές από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν εντοπιστεί και σε άλλες παραλλαγές, ωστόσο υπάρχει ανησυχία, καθώς μερικές είναι ακόμα άγνωστες.

«Το σημαντικό είναι εάν η νέα παραλλαγή θα οδηγεί σε σημαντικό αριθμό σοβαρών λοιμώξεων» είπε ο ίδιος.

Ακόμη μία πηγή ανησυχίας είναι το γεγονός πως έχει εντοπιστεί και σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

«Επειδή ανιχνεύθηκε και σε εμβολιασμένους υπάρχει ανησυχία ότι ίσως τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή την παραλλαγή. Λοιμώξεις, όμως, συμβαίνουν σε εμβολιασμένους και με την παραλλαγή Δέλτα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο» δήλωσε και διαβεβαίωσε ότι «τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της Δέλτα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X