Διεθνή

Κορονοϊός: Ανησυχίες και για τη μετάλλαξη Λάμδα – Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Κορονοϊός: Ανησυχίες και για τη μετάλλαξη Λάμδα – Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και εγχώρια έντονες ανησυχίες «καλλιεργεί» η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, μία ακόμη παραλλαγή προβληματίζει τους ειδικούς.

Ο λόγος για τη μετάλλαξη Λάμδα, η οποία, σημειωτέον, προσφάτως εντοπίστηκε και στη Βρετανία.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στο Περού, τον Αύγουστο του 2020 και στην παρούσα φάση, αφορά στο 82% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.

Μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί κρούσματα που φέρουν τη μετάλλαξη σε 29 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Χιλή, το Εκουαδόρ και η Αργεντινή.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα που καταγράφηκαν στη Βρετανία, εντοπίστηκαν έξι περιπτώσεις στο διάστημα από τις 23 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Ιουνίου.

Το Εθνικό Σύστημα της Βρετανίας κατηγοριοποιεί τη μετάλλαξη Λάμδα ή αλλιώς C.37, στις μεταλλάξεις υπό διερεύνηση (VUI).

Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας τονίζουν ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου είναι αποτελεσματικές απέναντι στον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Αναφορικά με τα συμπτώματα που εμφανίζονται μετά τη λοίμωξη από τη συγκεκριμένη παραλλαγή, οι βρετανικές Αρχές τονίζουν ότι πρόκειται για μετάλλαξη που βρίσκεται υπό διερεύνηση και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη νόσο ή ότι τα εμβόλια είναι λιγότερα αποτελεσματικά.

Εντούτοις, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βρετανίας εφιστά την προσοχή για τα παρακάτω συμπώματα:

Πυρετός

Βήχας

Απώλεια γεύσης ή όσφρησης

Σημειώνεται ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού εγείρουν μεγάλες ανησυχίες, υπό τον φόβο ότι κάποια από αυτές θα μπορούσε να αποδειχθεί ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Λάμδα, η βασική ανησυχία αφορά στο ενδεχόμενο αυξημένης μεταδοτικότητας του ιού, χωρίς εντούτοις να υπάρχουν επαρκή στοιχεία που οδηγούν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Οι Αρχές της Βρετανίας έχουν ανακοινώσει ότι πραγματοποιούν εργαστηριακές μελέτες, προκειμένου να κατανοήσουν το πώς επιδρά η συγκεκριμένη μετάλλαξη στη συμπεριφορά του ιού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X