Διεθνή

Κύπρος: Βάζει… φρένο στα «επενδυτικά» διαβατήρια από το 2021!

Κύπρος: Βάζει… φρένο στα «επενδυτικά» διαβατήρια από το 2021!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Κύπρος θα μπορεί να καθορίζει επιπλέον όρους στις χορηγήσεις υπηκοότητας σε επενδυτές από το 2021 και έπειτα, σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες.

Η Κύπρος και οι αλλαγές

Ξεκινώντας από τις 31 Ιανουαρίου του 2020 η τιμητική πολιτογράφηση για λόγους δημόσιου συμφέροντος και η πολιτογράφηση αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών θα επιτρέπονται υπό όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται με κανονισμούς που κατατίθενται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση και θα δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα για να αποκτήσει κάποιος κυπριακή υπηκοότητα θα πρέπει να επενδύσει τουλάχιστον 2,5 εκατ. ευρώ σε ακίνητα, κυπριακά κρατικά ή εταιρικά ομόλογα, ή σε κυπριακές εταιρείες. Από αυτά τα 2,5 εκατ. τα 500.000 ευρώ τουλάχιστον πρέπει να πάνε στην αγορά μόνιμης κατοικίας στην Κύπρο. Αν ο επενδυτής επενδύσει μόνο σε ακίνητα, τότε το κατώτερο ποσό επένδυσης διαμορφώνεται στα 2 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις πρέπει να διατηρηθούν για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Κύπρος – Η Χρυσή Βίζα και οι εξελίξεις

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά από έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν και η προειδοποιεί ότι τα προγράμματα «Χρυσής Βίζα» που παρέχουν άδειες διαμονής και υπηκοότητες σε ξένους επενδυτές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαφθοράς και φοροδιαφυγής μέσω του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Αν και στις προειδοποιήσεις της Κομισιόν περιλαμβάνονται όλα τα προγράμματα που «Χρυσής Βίζας» στο στόχαστρο έχουν μπει κυρίως το προγράμματα που δίνουν υπηκοότητα και όχι αυτά όπως το ελληνικό που προσφέρει άδεια διαμονής για πέντε χρόνια σε όποιον αγοράσει ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Η πρόταση και τα εμπόδια

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου η πρόταση νόμου έγινε από τους βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με τον βουλευτή Γιώργο Περδίκη να αναφέρει ότι το θέμα είχε απασχολήσει τη Βουλή και το 2014 αλλά τους τελευταίους μήνες κατέστη επίκαιρο καθώς η Κύπρος στοχοποιήθηκε από την ΕΕ επειδή υπάρχει έξαρση τιμητικών πολιτογραφήσεων για επενδυτές.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν τομείς της οικονομίας που χρειάζονται επενδύσεις, όπως στην έρευνα και την καινοτομία, τη γεωργία, αλλά τίποτε από αυτά δεν υπάρχει στα σχέδια, αλλά το σχέδιο της κυβέρνηση για τις επενδύσεις περιορίζεται στην  ανέγερση πολυτελών κατοικιών, εκ των οποίων οι πλείστες σχετίζονται με την ανέγερση των πύργων στη Λεμεσό.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει την στοχοποίηση της Κύπρου σχετικά με τις επενδυτικές της δραστηριότητες και ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξασφαλίζει ότι ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές αλλά και για να υπερασπίζεται το δικαίωμα της χώρας να υιοθετεί τις δικές της πολιτικές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X