Διεθνή

Με ύφεση απειλείται η αμερικανική οικονομία

Με ύφεση απειλείται η αμερικανική οικονομία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με ύφεση απειλείται η οικονομία των ΗΠΑ εκτιμά ο γκουρού  και πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς. Επισημαίνει  ότι η πιθανότητα ύφεσης αυξάνεται, επικαλούμενος μια σειρά αδύναμων οικονομικών δεικτών, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Fed φτάνει στο τέλος της σειράς των αυξήσεων στα επιτόκια.

«Είναι σαφές είναι ότι βρισκόμαστε πολύ καθυστερημένα στα τέλη ενός κύκλου λιτότητας», είπε ο Σάμερς στην εκπομπή «Wall Street Week» του Bloomberg Television με τον David Westin. «Είτε πρόκειται να υπάρξει κάποια άλλη απαραίτητη κίνηση είτε όχι, νομίζω ότι αυτή είναι μια κρίση που θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή», είπε αναφερόμενος στους πολιτικούς της Fed, η επόμενη απόφαση των οποίων έρχεται στις 3 Μαΐου.

Ο Σάμερς αναφερόμενος στην έκθεση της Παρασκευής (7/4) για τις θέσεις εργασίας, είπε ότι αντικατοπτρίζει την ισχύ της οικονομίας στις αρχές του πρώτου τριμήνου. Σημείωσε, όμως, ότι τώρα είναι λιγότερο σημαντική λόγω των προοπτικών για περιορισμό των πιστώσεων. Τα στοιχεία έδειξαν άλλο ένα σταθερό κέρδος για τους μισθούς στις ΗΠΑ, με το ποσοστό ανεργίας να πέφτει στο 3,5%.

Αντίθετα, οι πιο αδύναμες από τις αναμενόμενες έρευνες των υπευθύνων αγορών για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα, έδειξαν μεγαλύτερη επιβράδυνση της δραστηριότητας από την αναμενόμενη. Ο δείκτης ISM έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2020. Άλλα στοιχεία αυτή την εβδομάδα, έδειξαν διολίσθηση στις θέσεις εργασίας και αύξηση της τάσης για αιτήσεις ανεργίας.

«Έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει κάποια σημαντική μείωση της πίστωσης», είπε ο Σάμερς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συνεργάτης στην τηλεόραση του Bloomberg. «Οι πιθανότητες ύφεσης αυξάνονται σε αυτό το σημείο. Και νομίζω ότι η Fed έχει πολύ, πολύ δύσκολες αποφάσεις μπροστά της – με πολύ διπλό ρίσκο», προειδοποίησε ο ίδιος.

Αυτοί οι αμφίπλευροι κίνδυνοι αντικατοπτρίζουν τις συνέπειες της «υπερθέρμανσης» της οικονομίας, όπως σημείωσε ο Σάμερς. Κάλεσε τη Fed να προβεί σε μια ευρεία αναθεώρηση των εσωτερικών της μοντέλων, καθώς απέτυχε να προβλέψει την άνοδο του πληθωρισμού που ξεκίνησε το 2021 και δεν έλαβε υπόψη τους κινδύνους που αναδύθηκαν στο τραπεζικό σύστημα που επικεντρώθηκε στην τελευταία κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank.

«Η Fed πρέπει να εμπλακεί σε μια σοβαρή αναζήτηση», είπε ο Σάμερς. «Το «business as usual» στη Fed δεν ήταν επιτυχές τα τελευταία δυόμισι χρόνια», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε με έμφαση.

Ανάμεσα στα καθήκοντα της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι ολόκληρη η επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο οι αποταμιεύσεις μεσολαβούν στον δανεισμό, όπως εξήγησε ο Σάμερς. Ένα βασικό πλεονέκτημα από την καταστροφή του SVB ήταν ότι η βάση των καταθέσεων αυτής της τράπεζας ήταν πολύ λιγότερο «κολλώδης» από ό,τι πολλοί περίμεναν. Η κατάρρευση ανέδειξε, επίσης, ένα ευρύτερο μοτίβο καταθετών που αναζητούσαν υψηλότερες αποδόσεις των κεφαλαίων τους.

«Είχαμε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίστηκε στην προθυμία μεγάλου αριθμού νοικοκυριών να μην κερδίσουν σχεδόν τίποτα από τα χρήματά τους – και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συνεχιστεί», εκτιμά ο Σάμερς. «Η Fed πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά σχετικά με τα θα είναι η μετάβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X