Διεθνή

Νέες εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό από τον Ερντογάν

Νέες εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό από τον Ερντογάν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό, προχωράει ο Ενρτογάν. Κι΄ αυτό αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, να αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στο αξιόμαχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Γιατί πρόκειται να εκδιωχθούν από το στράτευμα 3.000 στρατιωτικοί, αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος, αφού οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν «δίκτυο» 3.000 ανθρώπων οι οποίοι υπηρετούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’90.

Οι 3.000 στρατιωτικοί θα αποταχθούν εντός των επόμενων ημερών, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ κατηγορούν το δίκτυο «Χιζμέτ» (Υπηρεσία) του Φ. Γκιουλέν, το οποίο οι ίδιοι αποκαλούν «Φετουλαχική Τρομοκρατική Οργάνωση» (FETO), ως τον οργανωτή της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Το δίκτυο Γκιουλέν είχε σταθεί πολύτιμος σύμμαχος των ισλαμοσυντηρητικών του Τ. Ερντογάν στην προσπάθεια άρσης των κεμαλικών «εμποδίων» στη διακυβέρνησή του, ειδικά τη δεκαετία του 2000. Μετά το 2011 και ακόμη περισσότερο μετά το 2013, ωστόσο, τα δύο ισλαμικά ρεύματα έγιναν άσπονδοι εχθροί.

Ο κ. Τσανικλί, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό NTV, ανέφερε ότι τα πρόσωπα τα οποία βαρύνονται με υποψίες ότι σχετίζονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, θα απολυθούν από τις θέσεις τους με την έκδοση ενός έκτακτου διατάγματος που θα υποβληθεί προς έγκριση στον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ.

Τέλος, όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, οι μαζικές διώξεις θα έχουν σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια και άλλων μελών του στρατού, που δεν είναι μέλη του κόμματος του Ερντογάν ή του Μπαχτσελί.

Ερντογάν: Πρόωρες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X