Διεθνή

Νέο ράπισμα: Τρίζουν Ερντογάν και Τουρκία-Νέα πτώση ρεκόρ της λίρας

Νέο ράπισμα: Τρίζουν Ερντογάν και Τουρκία-Νέα πτώση ρεκόρ της λίρας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο σουλτάνος και η Τουρκία έχουν πήλινα πόδια, τα οποία τώρα τρίζουν επικίνδυνα. Η τουρκική λίρα έκανε νέο αρνητικό ρεκόρ δίνοντας ένα ακόμα μεγάλο χτύπημα στον Ερντογάν.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ έναντι του δολαρίου, εν μέσω αυξημένης διάθεσης των επενδυτών για αποφυγή κινδύνου διεθνώς. Με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 7,4920 λίρες ανά δολάριο, οι απώλειές της έναντι του αμερικανικού νομίσματος φτάνουν φέτος σχεδόν το 21% και είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Στις 10.45 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί στις 7,4870 λίρες ανά δολάριο.

Με το τουρκικό νόμισμα να έχει υποχωρήσει στις έξι από τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, οι επενδυτές εξακολουθούν να ψάχνουν ενδείξεις για το αν η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει σταματήσει την έμμεση σύσφιξη της πολιτικής της. Η κεντρική τράπεζα έκανε δυσκολότερες τις πιστώσεις μετά το ξεπούλημα της λίρας από τα τέλη Ιουλίου. Το μέσο κόστος χρηματοδότησης αυξήθηκε και στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε κοντά στο 10,15% τις τελευταίες ημέρες. Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας είναι 8,25%.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τον αντίκτυπο της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού, θέτοντας την ανταγωνιστική λίρα στην καρδιά μίας νέας στρατηγικής για μία πιο εστιασμένη στις εξαγωγές οικονομία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του πρακτορείου Bloomberg, ο Αλμπαϊράκ ανέφερε ότι όλοι οι πρόδρομοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη αποκτά δυναμική στο τρίτο τρίμηνο και ότι η Άγκυρα αναμένει πως η ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα έχει «σχήμα V». «Πιστεύω ότι ο ρυθμός ανάπτυξής μας θα είναι σημαντικά πάνω από το 5% το 2021, αν δεν υπάρξει κάποιο νέο μεγάλο κύμα έξαρσης», σημείωσε.

Μόνο που η πτώση της λίρας κάνει πολύ πιο δύσκολη τη ζωή των πολιτών και την επιβίωση των επιχειρήσεων λόγω του ακριβού δανεισμού και της έξαρσης του πληθωρισμού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X