Διεθνή

Οι ΗΠΑ πούλησαν 32 μαχητικά F-35 στην Πολωνία

Οι ΗΠΑ πούλησαν 32 μαχητικά F-35 στην Πολωνία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. έχει πείσει την Πολωνία να αγοράσει  F-35, τον πιο προηγμένο μαχητή της Αμερικής , δημιουργώντας τη χώρα ως τον νεότερο πελάτη για τα αεροσκάφη 5ης γενιάς.

Η προτεινόμενη εντολή καλύπτει 32 αεροσκάφη F-35A συμβατικών, με εκτιμώμενη τιμή 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση την Τετάρτης στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια. Όπως συμβαίνει με όλες τις κοινοποιήσεις της DSCA, οι ποσότητες και τα στοιχεία του ποσού μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ενώ το Κογκρέσο μπορεί ακόμα να ενεργήσει για να εμποδίσει την πώληση όπως έκανε και με την Τουρκία, η συνεργασία αναμένεται να ξεκινήσει ομαλά μέσω του Capitol Hill-  που είναι η έδρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ-.

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση των F-35 θα δώσει στην Πολωνία αξιόπιστη αμυντική ικανότητα να αποτρέψει την επιθετικότητα στην περιοχή, ενισχύοντας την ικανότητά της για αυτοάμυνα», αναφέρει η ανακοίνωση της DSCA.

Η Πολωνία έστειλε επισήμως το αίτημά της για το F-35 το Μάιο με στόχο την αντικατάσταση των παλαιών στόλων MiG-29 και Su-22. Η προμήθεια του F-35 αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού της άμυνας από τη Βαρσοβία, η οποία θα δει τη χώρα να δαπανήσει 47 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026 για νέο εξοπλισμό.

Μαζί με τους μαχητές, το προτεινόμενο πακέτο περιλαμβάνει 33 κινητήρες F135, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και C4, πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Αυτονομίας Logistics του μαχητή, έναν πλήρη εκπαιδευτή αποστολής και άλλες δυνατότητες υποστήριξης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα defensenews.com.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Βερολίνο: Έτοιμοι να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση στο μεταναστευτικό ζήτημα

Λέρος: 140 νάρκες κατά προσωπικού εκλάπησαν -Συναγερμός στις ένοπλες δυνάμεις

Μητσοτάκης για Λιβάνη: Εργάστηκε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X