Διεθνή

Ουκρανία: Η ιστορία μιας εμβληματικής φωτογραφίας για τη φρίκη του πολέμου

Ουκρανία: Η ιστορία μιας εμβληματικής φωτογραφίας για τη φρίκη του πολέμου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μια συγκλονιστική φωτογραφία από την Ουκρανία κάνει το γύρο του κόσμου, αποτυπώνοντας τη φρίκη του πολέμου. Την φωτογραφία τράβηξε η δημοσιογράφος Lynsey Addrio των New York Times.

Τέσσερις άνθρωποι, μια γυναίκα, ένας άνδρας και δύο παιδιά, βρίσκονται στο έδαφος. Λίγο νωρίτερα είχαν χτυπηθεί από έναν όλμο, ενώ έφευγαν από ένα προάστιο του Κιέβου για να σωθούν. Γύρω τους φαίνονται στρατιώτες, οι οποίοι προσπαθούν να αναβιώσουν τον άνδρα.

Η οικογένεια, μαζί με έναν οικογενειακό φίλο, προσπαθούσαν να περάσουν τη γέφυρα στο Ιρπίν, όταν ξεκίνησαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, όπως περιγράφουν οι New York Times. Σε εκείνο το σημείο, όπως αναφέρεται, οι πολίτες σχηματίζουν μικρές ομάδες, αναγκασμένοι να τρέξουν περίπου για 100 μέτρα, εκτεθειμένοι σε ρωσικά πυρά.

Πώς έμαθε ο πατέρας για τον θάνατό τους

Ο σύζυγος της οικογένειας, Σεργκέι Περεμπίνι, έλειπε εκείνες τις μέρες, καθώς βρισκόταν στην Ανατολική Ουκρανία, όπου φρόντιζε την άρρωστη μητέρα του. Ο ίδιος μίλησε στο CNN για το πώς κατάλαβε πως επρόκειτο για την δική του οικογένεια.

Ο Ουκρανός ανέφερε πως χρησιμοποιούσε τη γεωγραφική τοποθεσία της Google, έτσι ώστε να βλέπει πού βρισκόταν η οικογένειά του, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το πρωί του θανάτου, παρατήρησε πως η τοποθεσία τους σύμφωνα με το Google Maps ήταν «ασυνήθιστη».

«Παρατήρησα ότι υπήρχε μια ασυνήθιστη γεωγραφική τοποθεσία μεταξύ του Κιέβου και της καρφίτσας τους. Και μετά, 20 λεπτά αργότερα, το τηλέφωνό της μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία, σε ένα νοσοκομείο στο Κίεβο. Και υποψιάστηκα πως κάτι δεν πήγαινε καλά» είπε.

Τότε, όπως ανέφερε, ζήτησε από φίλους του να τον πάνε στο νοσοκομείο, για να μάθει τί συνέβαινε. Τελικά, έμαθε τα τραγικά νέα από το twitter. «Μετά είδα μια φωτογραφία στο Twitter και αναγνώρισα τα παιδιά μου. Αναγνώρισα τα πράγματα και τα ρούχα τους. Και τηλεφώνησα στους φίλους μου για να πω ότι τα παιδιά μου είναι νεκρά. Τα σώματά τους βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο», τόνισε.

Η τελευταία επικοινωνία

Η δημοσιογράφος Έριν Μπερνέτ, ρώτησε επίσης τον πατέρα της οικογένειας, σχετικά με την τελευταία συνομιλία που είχε με τη σύζυγό του, η οποία, όπως είπε, έγινε το προηγούμενο βράδυ, πριν το τραγικό γεγονός.

«Εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε ήδη νερό, ρεύμα, αέριο και συζητούσαμε. Της μίλησα στις 10 το βράδυ και συζητούσαμε για πιθανή εκκένωση» είπε. Στη συνέχεια, περιέγραψε τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατό της, λέγοντας: «Την τελευταία στιγμή, το κομβόι με το οποίο σχεδίαζε να ταξιδέψει βομβαρδίστηκε και δέχθηκε πυρά από το ρωσικό στρατό. Τότε επιχείρησε να περάσει με τα πόδια τη γέφυρα, σκέφτηκε να φύγει με τα πόδια».

Συνολικά, οι δυο τους ήταν παντρεμένοι 23 χρόνια. «Ήταν πολύ ευδιάθετος άνθρωπος, ήταν οικονομική διευθύντρια μεγάλης αμερικανικής εταιρείας», λέει για την ίδια. «Περάσαμε πολύ χρόνο μαζί ως οικογένεια. Αγαπούσαμε τις βόλτες με τα ποδήλατα, τον χειμώνα πηγαίναμε για σκι και της άρεσε πολύ να φυτεύει λουλούδια στο εξοχικό μας».

Η Τατιάνα ήταν 43 ετών τη στιγμή του θανάτου της και ήταν επικεφαλής λογίστρια στην SE Rankings, μια εταιρεία τεχνολογίας της Silicon Valley.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X