Διεθνή

Παλαιστίνη: Η Χαμάς κηρύσσει πόλεμο στο Ισραήλ, ρουκέτες και απόπειρα εισβολής – Εικόνες καταστροφής σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ (βίντεο)

Παλαιστίνη: Η Χαμάς κηρύσσει πόλεμο στο Ισραήλ, ρουκέτες και απόπειρα εισβολής – Εικόνες καταστροφής σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ (βίντεο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παλαιστίνη: Παλαιστίνιοι ένοπλοι διείσδυσαν σε περιοχές του νότιου Ισραήλ ενώ εξαπολύθηκε ομοβροντία ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα το πρωί, σε μια αιφνιδιαστική επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης, καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν.

Μία Ισραηλινή σκοτώθηκε, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ενώ μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων είχαν αναπτυχθεί σε περιοχές γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας ενώ σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά περαστικού στην πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ, ενώ βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν συγκρούσεις σε δρόμους πόλεων. «Αριθμός τρομοκρατών έχει διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι δόθηκε προειδοποίηση στους κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Είμαστε σε κατάσταση πολέμου, αυτή τη στιγμή στα νότια υπάρχουν 21 ενεργές επιχειρήσεις» ανέφερε αστυνομικός διοικητής, ενώ σύμφωνα με αναφορές, ένοπλοι μαχητές εισβάλουν σε σπίτια και κρατούν ομήρους. Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 5 το απογευμα (ώρα Ισραήλ).

Εκρήξεις ακούγονταν σε πόλεις γύρω από το Τελ Αβίβ και έξω από την Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, με τον στρατό να μην δίνει άμεσα λεπτομέρειες στη δημοσιότητα για την προέλευσή τους, ωστόσο οι εικόνες από το Reuters δείχνουν μεγάλες καταστροφές και εκτοξεύσεις πυραύλων.

Κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν ότι άκουγαν ένοπλες συγκρούσεις κατά μήκος του φράκτη με το Ισραήλ, κοντά στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και είδαν κινήσεις ενόπλων μαχητών. Στο μεταξύ, σύμφωνα με αναφορές, μαχητές μπήκαν σε αστυνομικό μέγαρο στην πόλη Σντερότ και ανταλλάσουν πυρά με τους αστυνομικούς.

Υπ. Άμυνας: «Είμαστε σε κατάσταση πολέμου»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, έστειλε το μήνυμα προς της «Χαμάς» ότι «έκανε μοιραίο λάθος», ενώ δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι «σε εμπόλεμη κατάσταση».

Οι ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ» δήλωσε μέσω X η Στέφανι Χάλετ, επιτετραμμένη στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Είμαι σοκαρισμένη με τις εικόνες που έρχονται από το νότιο Ισραήλ, με νεκρούς και τραυματίες αμάχους, που έχασαν τη ζωή τους στα χέρια τρομοκρατών από τη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X