Διεθνή

Πέθανε η πρώην Πρώτη Κυρία της Αιγύπτου Ζιχάν Σαντάτ σε ηλικία 88 ετών

Πέθανε η πρώην Πρώτη Κυρία της Αιγύπτου Ζιχάν Σαντάτ σε ηλικία 88 ετών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η πρώην Πρώτη Κυρία της Αιγύπτου, Ζιχάν Σαντάτ, σύζυγος του πρώην προέδρου Ανουάρ Σαντάτ, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, σύμφωνα με δήλωση της Αιγυπτιακής Προεδρίας την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021.

Η Ζιχάν Σαντάτ βρισκόταν στο νοσοκομείο για δύο εβδομάδες λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας της και στη συνέχεια μπήκε στη ΜΕΘ.

«Με μεγάλη θλίψη , η Αίγυπτος θρηνεί το θάνατο της Ζιχάν Αλ Σαντάτ, σύζυγο του αείμνηστου Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ, ήρωα της ειρήνης και του πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας Μπασάμ Ράντι σε δήλωση την Παρασκευή.

Πρόσθεσε ότι η Ζιχάν είχε υποστηρίξει τον σύζυγό της καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορικής νίκης του Πολέμου του Οκτωβρίου το 1973, ο οποίος θεωρείται ορόσημο στην ιστορία της Αιγύπτου.

Για να τιμήσει το έργο και τα επιτεύγματά της, ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξέδωσε διάταγμα για την απονομή της πρώτης κυρίας στο Τάγμα της Τελειότητας. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέδωσε επίσης διάταγμα με το οποίο διατάχθηκε ότι ο Άξονας του Παραδείσου πήρε το όνομά του από την Ζιχάν.

Μια διαφορετική Πρώτη Κυρία

Η Ζιχάν έγινε η πρώτη κυρία το 1970. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του συζύγου της, η Ζιχάν άλλαξε την άποψη του κόσμου για τις αραβικές γυναίκες συμμετέχοντας σε εθελοντική εργασία και ηγήθηκε των αλλαγών στους αστικούς νόμους της Αιγύπτου για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών σε διάφορους βασικούς τομείς.

Αυτό περιελάμβανε την παροχή στις γυναίκες στην Αίγυπτο του δικαιώματος για υποστήριξη και επιμέλεια παιδιών σε περίπτωση διαζυγίου.

Μετά το θάνατο του συζύγου της, η Ζιχάν συνέχισε να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών και να υποστηρίζει τις μειονεκτούσες κοινότητες.

Η Ζιχάν έλαβε επίσης πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία για τη δημόσια υπηρεσία και την ανθρωπιστική εργασία με γυναίκες και παιδιά. Έχει απονεμηθεί πάνω από 20 εθνικούς και διεθνείς τίτλους διδακτορικού τίτλου από πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Λαϊκού Συμβουλίου της επαρχιακής επαρχίας Munofeyya και υπήρξε καθηγήτρια σε πολλά πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, το Πανεπιστήμιο Radford και το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο (AU).

Ως ακτιβίστρια, ήταν επίσης η ιδρυτής του Arab-African Women’s League και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της Αιγυπτιακής Εταιρείας για τους Καρκινοπαθείς, της Αιγυπτιακής Τράπεζας Αίματος και των Παιδικών Χωριών SOS στην Αίγυπτο, η οποία είναι μια οργάνωση που βοηθά τα ορφανά να βρουν ένα νέο σπίτι σε ένα οικογενειακό περιβάλλον.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X