Ο Ισμαήλ Καρανταγί, ο οποίος πέθανε την Τρίτη σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης σε ηλικία 88 ετών υπηρέτησε ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου από το 1994 έως το 1998, μία εποχή κατά την οποία έλαβε χώρα η κρίση των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996 και κατά την οποία ο στρατός άσκησε πίεση στον τότε πρωθυπουργό Νετσμεττίν Ερμπακάν και στο ισλαμιστικό κόμμα της Ευημερίας σχετικά με ανησυχίες για τον «κοσμικό χαρακτήρα του κράτους».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που συγκλήθηκε από το στρατό στις 28 Φεβρουαρίοτυ του 1997 απείλησε τον Erbakan, να υποχωρήσει στην ισλαμιστική ατζέντα που προωθούσε και τα τανκ είχαν διαταχθεί να προελάσουν στους δρόμους σε μία κίνηση εκφοβισμού. Υπό το βάρος των πιέσεων η κυβέρνηση Ερμπακάν αναγκάστηκε σε παραίτηση τέσσερις μήνες αργότερα.

Ο Καρανταγί θεωρήθηκε ότι δημιούργησε μία οργάνωση την «Batı Çalışma Grubu» και της οποίας πρόεδρος, ήταν ο αναπληρωτής αρχηγός του ΓΕΣ, οΤσεβίκ Μπιρ, ο οποίος θεωρείται και ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος.

Το 2018, ο Καρανταγί και ακόμα 20 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων υφιστάμενοι του στο στράτευμα, καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο τους στο πραξικόπημα. Ωστόσο δεν μπήκαν φυλακή εξαιτίας της ηλικίας τους, παρ’ όλ’ αυτά, το δικαστήριο τους επέβαλλε περιοριστικά μέτρα καθώς δεν μπορούσαν να μεταβούν στο εξωτερικό και έπρεπε να δηλώνουν την παρουσία τους σε τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Τόσο πριν όσο και μετά το πραξικόπημα, χιλιάδες άνθρωποι μπλοκαρίστηκαν, απολύθηκαν από τα δημόσια καθήκοντά τους και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σχολεία απλώς για την προσήλωσή τους στην ισλαμική πίστη. Οι γυναίκες που φορούσαν μαντίλα έπρεπε να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας του δημόσιου τομέα, ενώ άνδρες, από στρατιωτικούς έως ακαδημαϊκούς, δέχτηκαν έρευνες και δίκες.

Πηγή: Dailysabah

Δείτε ακόμη:

Σαν σήμερα 26 Μαΐου