Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στάση της Τουρκίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στάση της Τουρκίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική της Τουρκίας από τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε η Ρωσία άρχισε να εισβάλλει στην Ουκρανία, σε διπλωματικό επίπεδο είναι ότι θα παραμείνει σε αρμονία και συντονισμό με τη Δύση και το ΝΑΤΟ, αλλά παράλληλα δεν θα ρισκάρει τη βαθιά οικονομική της σχέση με τη Ρωσία.

Η Άγκυρα έχει ήδη βαφτίσει τη στάση της ως «ουδέτερη».

Η Τουρκία μέσα στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τη σύμβαση του Μοντρέ στις 28 Φεβρουαρίου και εμποδίζει 4 ρωσικά πολεμικά πλοία να περάσουν προς τη Μαύρη Θάλασσα. Την απόφαση αυτή της Τουρκίας χαιρετίζουν -δια των πρέσβεών τους στην Άγκυρα- και οι δύο εμπόλεμες χώρες, Ρωσία και Ουκρανία.

Παράλληλα, δηλώνει -δια του υπουργού Εξωτερικών και του εκπροσώπου του κ. Ερντογάν- ότι δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου με τη Μόσχα για τη λύση του προβλήματος και προτείνει σε κάθε τόνο διαμεσολάβηση σε επίπεδο ηγετών Ρωσίας και Ουκρανίας.

Κατά την έναρξη του πολέμου, τα ξημερώματα της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, τον οποίο η Ρωσία χαρακτήρισε ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», η Τουρκία στήριξε -μετά από ένα 12ωρο περίπου- το Κίεβο, ζητώντας σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα απέρριψε και καταδίκασε τη ρωσική «επίθεση».

Δεν αναφέρθηκε στη λέξη «πόλεμος» από την πρώτη μέρα, παρά την 4η ημέρα του πολέμου στις 27 Φεβρουαρίου με δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X