Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ουκρανοί έχασαν προσωρινά την πρόσβαση στην Αζοφική – Σφίγγει ο κλοιός στη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ουκρανοί έχασαν προσωρινά την πρόσβαση στην Αζοφική – Σφίγγει ο κλοιός στη Μαριούπολη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται για 24η ημέρα και αργά εχθές, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

Ρωσικές δυνάμεις «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη και οι εχθροπραξίες διεξάγονταν στο κέντρο της πόλης. «Οι δυνάμεις κατοχής εν μέρει πέτυχαν» τον στόχο τους στον «τομέα επιχειρήσεων του Ντανιέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας. Το υπουργείο δεν διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν μπορέσει να ανακτήσουν την πρόσβαση.

Δήμαρχος Μαριούπολης: Δεν έχει απομείνει κέντρο της πόλης

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Μαριούπολης, μιλώντας στο BBC είπε ότι οι μάχες έφτασαν στο κέντρο της πόλης. «Όλοι κρύβονται σε καταφύγια», δήλωσε ο Μποϊτσένκο και πρόσθεσε ότι πάνω από το 80% των κτιρίων της πόλης είτε έχουν υποστεί ζημιές, είτε έχουν καταστραφεί. Το 30% από αυτά δεν μπορεί να αποκατασταθεί, πρόσθεσε.

«Δεν έχει απομείνει κέντρο της πόλης. Δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό κομμάτι στην πόλη που να μην έχει σημάδια του πολέμου», πρόσθεσε ο δήμαρχος Μαριούπολης.

Η Ρωσία ανέφερε χθες Παρασκευή ότι οι δυνάμεις της «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη, όπου οι τοπικές αρχές λένε πως το 80% των σπιτιών της πόλης έχουν υποστεί ζημιές και ότι κάπου 1.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν παγιδευτεί σε καταφύγιο κάτω από κατεστραμμένο θέατρο.

Η Μαριούπολη θεωρείται στρατηγικής σημασίας «έπαθλο» για τους Ρώσους εισβολείς που θέλουν να συνδέσουν την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και τις δύο αποσχισθείσες περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας.

Ζελένσκι: Έντιμες συνομιλίες τώρα

Σε ένα ακόμη μήνυμά του, τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε έκκληση για ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες. Όπως διαμήνυσε σε διαφορετική περίπτωση η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το Κίεβο πάντα προσέφερε λύσεις για την ειρήνη και τασσόταν υπέρ ουσιαστικών και έντιμων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια χωρίς καθυστέρηση.

«Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε», είπε.

«Έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη σημαντικής προόδου, πέρα από τις επιμέρους συμφωνίες για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκούμενες ουκρανικές πόλεις.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν εσκεμμένα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αστικά κέντρα που έχουν βάλει στο στόχαστρο. «Αυτή είναι εσκεμμένη τακτική», υποστήριξε, «πρόκειται για έγκλημα πολέμου και (οι Ρώσοι) θα λογοδοτήσουν για αυτό, 100%», τόνισε.

Ηγέτες της Δύσης κατηγορούν τις τελευταίες ημέρες τη Ρωσία και προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο για «εγκλήματα πολέμου», κάτι που η Μόσχα απορρίπτει ως «απαράδεκτο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς πληροφορίες για το πόσοι είναι οι νεκροί σε θέατρο της πόλης της Μαριούπολης που καταστράφηκε την Τετάρτη. Οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του θεάτρου, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι.

Έχουν διασωθεί πάνω από 130 άνθρωποι ως τώρα, είπε πάντως ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Ουκρανία: Καταστρέψαμε 12 ρωσικούς αεροπορικούς στόχους

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δήλωσαν ότι η αεράμυνα της κατέστρεψε τουλάχιστον 12 ρωσικούς αεροπορικούς στόχους – δύο αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τέσσερις πυραύλους κρουζ.

Τοπικά δημοσιεύματα που επικαλούνται έναν σύμβουλο του επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου προσθέτουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης το αεροδρόμιο Chornobaivka, όπου η Ρωσία είχε τοποθετήσει μέρος του στόλου της – για έκτη φορά.

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτές τις πληροφορίες.

Ουκρανία: Από την αρχή της εισβολής έχουν σκοτωθεί τέσσερα παιδιά στο Κιέβο

Η δημοτική αρχή του Κιέβου ανακοίνωσε το Σάββατο ότι 222 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κίεβο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων 60 πολίτες και τέσσερα παιδιά. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι άλλοι 889 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 241 πολίτες και 18 παιδιά, στην πρωτεύουσα. Ο Guardian δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτά τα στοιχεία.

Ζαπορίζια: Επιδιορθώθηκε η μία από τις κατεστραμμένες γραμμές ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό

Παράλληλα, στην Ζαπορίζια Ουκρανοί ειδικοί επιδιόρθωσαν μία από τις κατεστραμμένες γραμμές ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο την κρατική εταιρείας ενέργειας.

Οι τρεις από τις πέντε γραμμές υπέστησαν ζημιές ή αποσυνδέθηκαν αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σταθμό, τον μεγαλύτερο στο είδος του στην Ευρώπη, στις 4 Μαρτίου. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε νωρίτερα ότι η Ουκρανία την ενημέρωση ότι η γραμμή θα πρέπει να λειτουργεί μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X