Διεθνή

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Συχνότερες πλέον οι ασθένειες που μεταδίδονται από ζώα όπως η ευλογιά των πιθήκων

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Συχνότερες πλέον οι ασθένειες που μεταδίδονται από ζώα όπως η ευλογιά των πιθήκων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ολο και συχνότερα και πιο επίμονα είναι πλέον τα ξεσπάσματα ενδημικών ασθενειών, όπως η ευλογιά των πιθήκων και ο αιμορραγικός πυρετός Lassa, προειδοποίησε την Τετάρτη ο διευθυντής υγειονομικών κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικ Ράιαν.

Όπως εξήγησε, εξαιτίας της κλιματική αλλαγής, που έχει κάνει εντονότερα φαινόμενα όπως της ξηρασίας, άνθρωποι και ζώα αλλάζουν τις συνήθειες τους όσον αφορά την αναζήτηση τροφής. Ως αποτέλεσμα, ασθένειες που συνήθως προσβάλλουν τα ζώα μεταδίδονται συχνότερα σε ανθρώπους. «Δυστυχώς, τόσο η εμφάνιση (τέτοιων) ασθενειών όσο και οι παράγοντες επιδείνωσής τους έχουν αυξηθεί», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Η Ευρώπη στο επίκεντρο της ευλογιάς

Εξάλλου, την Τρίτη, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως η Ευρώπη βιώνει τη μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων που έχει καταγραφεί ποτέ εκτός Αφρικής. Ωστόσο, όπως έχει αναγνωρίσει, η ευλογιά των πιθήκων εξακολουθεί να αποτελεί έναν «μέτριο κίνδυνο» συνολικά για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μπορεί να γίνει μεγαλύτερος αν αυτός ο ιός εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και εδραιωθεί ως μία ανθρώπινη παθογένεια, μεταδιδόμενος σε ομάδες υψηλότερου κινδύνου για να νοσήσουν βαριά, όπως τα μικρά παιδιά, αλλά και άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή», είχε τονίσει ο ΠΟΥ.

H διασπορά κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει σημειώσει απότομη άνοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως περιγράφει ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 218 κρούσματα της νόσου. Σύμφωνα με αυτήν, η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της μεγαλύτερης και γεωγραφικά πιο διαδεδομένης επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων που έχει αναφερθεί ποτέ εκτός ενδημικών περιοχών στη δυτική και κεντρική Αφρική.

«Τώρα έχουμε μια κρίσιμη ευκαιρία να δράσουμε γρήγορα, από κοινού, για να διερευνήσουμε και να ελέγξουμε γρήγορα αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του ΠΟΥ Δρ. Χανς Κλούγκε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X