Διεθνή

Ρήγμα στην ΕΕ για το ρωσικό φυσικό αέριο – Έτοιμες να πληρώσουν τη Gazprom σε ρούβλια οι περισσότερες χώρες

Ρήγμα στην ΕΕ για το ρωσικό φυσικό αέριο – Έτοιμες να πληρώσουν τη Gazprom σε ρούβλια οι περισσότερες χώρες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεκατέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες πληρώνουν ήδη σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως επισημαίνει αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Την ίδια ώρα, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Γερμανίας, δήλωσε ότι ετοιμάζεται να αγοράσει ρωσικό αέριο, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα πληρωμών, για το οποίο οι επικριτές λένε ότι θα μπορούσε να… υπονομεύσει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, η Uniper ισχυρίζεται ότι θα πληρώσει σε ευρώ τα οποία θα μετατραπούν σε ρούβλια, ικανοποιώντας την απαίτηση του Κρεμλίνου που έχει θέσει όρο όλες οι συναλλαγές να γίνονται στο ρωσικό νόμισμα.

Το ρήγμα είναι εμφανές στη γηραιά ήπειρο, καθώς πολλές χώρες φαίνεται ότι παρακάμπτουν τις αποφάσεις της ΕΕ, η οποία εξετάζει τώρα ανώτατα όρια τιμών και δασμούς στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας λοιπόν, μοιάζουν να στρέφονται δια της πλαγίας οδού, καθως φέρεται να ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο, εν μέσω ανησυχιών για περικοπές εφοδιασμού.

Υπενθυμίζεται, ότι η Gazprom έκλεισε τη στρόφιγγα σε Βουλγαρία και Πολωνία. «Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Gazprom.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του αρνήθηκε, δια του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δώσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν συμφωνήσει να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια για φυσικό αέριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Uniper: Δεν είχαμε άλλη επιλογή

Από την πλευρά της, η γερμανική Uniper είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή, αλλά ότι εξακολουθεί να τηρεί τις κυρώσεις της ΕΕ.

«Θεωρούμε ότι είναι δυνατή μια μετατροπή πληρωμής σύμφωνα με τη νομοθεσία των κυρώσεων και το ρωσικό διάταγμα», δήλωσε εκπρόσωπος στο BBC.

«Για την εταιρεία μας και για τη Γερμανία συνολικά, δεν είναι δυνατό να γίνει χωρίς ρωσικό αέριο βραχυπρόθεσμα. Αυτό θα είχε δραματικές συνέπειες για την οικονομία μας».

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της Γερμανίας, RWE, αρνήθηκε να σχολιάσει πώς θα πλήρωνε για το ρωσικό αέριο.

Η αντίδραση της ΕΕ

Στα τέλη Μαρτίου, η Ρωσία είπε ότι οι «μη φιλικές χώρες» θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της σε ρούβλια για να στηρίξουν το νόμισμά της, αφού οι δυτικοί σύμμαχοι «πάγωσαν» δισεκατομμύρια δολάρια που διατηρούσε σε ξένα νομίσματα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι ευρωπαίοι εισαγωγείς πρέπει να πληρώσουν ευρώ ή δολάρια σε λογαριασμό στη Gazprombank, τον ελβετικό εμπορικό κλάδο της Gazprom, και στη συνέχεια να τα μετατρέψουν σε ρούβλια σε έναν δεύτερο λογαριασμό στη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εάν οι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις πληρωμές σε ευρώ και να λάβουν επιβεβαίωση πριν από οποιαδήποτε μετατροπή σε ρούβλια, αυτό δεν θα παραβίαζε τις κυρώσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των χωρών σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας της αρχικής καθοδήγησής της και αυτή την εβδομάδα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκάλεσε σύγχυση όταν είπε ότι οι εταιρείες ενδέχεται να παραβιάζουν τους κανόνες.

Την Πέμπτη (28/4), ένας αξιωματούχος της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε απόπειρα μετατροπής μετρητών σε ρούβλια στη Ρωσία θα αποτελούσε «σαφή παράκαμψη των κυρώσεων», καθώς στη συναλλαγή θα εμπλέκεται η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

«Αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να ανοίξουν δεύτερο λογαριασμό και ότι μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου λογαριασμού, το ποσό σε ευρώ βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών αρχών και της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και ότι η πληρωμή έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν μετατρέπεται σε ρούβλια», συμπλήρωσε.

Οι χώρες στις οποίες η Ρωσία εξάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου

Φωτογραφία: IEA, Data for 2020

Η κίνηση της Ρωσίας – η οποία δεν έχει δώσει στις χώρες την ίδια προθεσμία για να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια – θεωρείται ως μια προσπάθεια διχασμού των δυτικών συμμάχων στην απάντησή τους σχετικά με την Ουκρανία.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία δήλωσαν και οι δύο ότι θα χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο πληρωμής μετατροπής της Ρωσίας, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανέφερε την Τετάρτη (27/4) ότι ήταν «η διαδρομή που μας χάραξε η ΕΕ».

«Είναι ο δρόμος που είναι συμβατός με τις κυρώσεις και από όσο καταλαβαίνω οι γερμανικές εταιρείες που το κάνουν με αυτόν τον τρόπο συμμορφώνονται με τα συμβόλαιά τους», είπε. «Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ακολουθούν αυτήν την προσέγγιση».

Η Ευρώπη λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, αλλά είναι πολύ υψηλότερο για ορισμένες χώρες και οι ξαφνικές περικοπές της προσφοράς θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο.

«Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες θα πουν “εντάξει, θα πληρώσουμε σε τραπεζικό λογαριασμό σε ευρώ και θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων”, ώστε να παραμείνουν εντός των ορίων των κυρώσεων της ΕΕ», δήλωσε ο Nathan Piper, ενεργειακός αναλυτής στην Investec.

«Αλλά υπάρχουν δύο πλευρές αυτού του θέματος – αυτές οι εταιρείες πρέπει να προμηθεύουν φυσικό αέριο στους καταναλωτές και στη Γερμανία δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τις προμήθειες ρωσικού αερίου αυτή τη στιγμή.»

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο αυστριακός ενεργειακός κολοσσός OMV σχεδιάζει επίσης να υιοθετήσει τον μηχανισμό, ενώ η ιταλική Eni εξετάζει την κίνηση.

Η Eni δεν θέλησε να σχολιάσει, ενώ η OMV αρνήθηκε ότι ανοίγει ελβετικό λογαριασμό στην Gazprom. Όπως δήλωσε στο BBC: «Έχουμε αναλύσει το αίτημα της Gazprom σχετικά με τις μεθόδους πληρωμής υπό το φως των κυρώσεων της ΕΕ και τώρα εργαζόμαστε για μια λύση συμβατή με τις κυρώσεις».

Πηγή: BBC

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X