Διεθνή

Σάλος με το ένταλμα σύλληψης του Έβο Μοράλες -Το Μεξικό του πρόσφερε πολιτικό άσυλο

Σάλος με το ένταλμα σύλληψης του Έβο Μοράλες -Το Μεξικό του πρόσφερε πολιτικό άσυλο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Έβο Μοράλες, διαβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα, τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας της Λατινικής Αμερικής, μερικές ώρες μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή προέδρου.

Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, ανέφερε νωρίτερα πως έχει «επιβεβαιωθεί» η έκδοση εντάλματος σύλληψης, ενώ ο Μοράλες κατήγγειλε το «παράνομο» ένταλμα αυτό και ότι «βίαιες ομάδες» επιτέθηκαν στο σπίτι του, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Λα Πας «καταλήφθηκε από κουκουλοφόρους»

Η έδρα της πρεσβείας της Βενεζουέλας στη Λα Πας καταλήφθηκε χθες Κυριακή από «κουκουλοφόρους», μετά την παραίτηση από την προεδρία του Έβο Μοράλες, πιστού συμμάχου της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε η πρεσβεύτρια του Καράκας, η Κρισμπελί Γκονσάλες, στο ABI, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βολιβίας.

«Εφοδιασμένοι με δυναμίτη, κουκουλοφόροι διαδηλωτές με ασπίδες κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Βολιβία. Είμαστε καλά και σε ασφαλές σημείο, αλλά θέλουν να διαπράξουν σφαγή. Βοηθήστε μας να καταγγείλουμε αυτή τη βαρβαρότητα», είπε η διπλωμάτισσα στο πρακτορείο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε με «κατηγορηματικό» τρόπο το «πραξικόπημα» στη Βολιβία, μετά την παραίτηση του Μοράλες, έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης και αιματηρών ταραχών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στη Βιλιβία, μετά την ανακοίνωση παραίτησης, μέσω τηλεόρασης, από τον πρόεδρο Έβο Μοράλες. Η κυβέρνηση του Μεξικό, μπροστά στο ενδεχόμενο να κινδυνεύσει ακόμη και η ζωή του επί μία 8ετία προέδρου της Βολιβίας, πρόσφερε πολιτικό άσυλο στον Έβο Μοράλες, ο οποίος εξετάζει πολύ σοβαρά να διαφύγει από τη χώρα, ώστε να γλιτώσει τα χειρότερα.

Νωρίτερα, ο Έβο Μοράλες ανακοίνωσε την παραίτησή του, λέγοντας πως ήταν αίτημα του στρατού. Στο περιβάλλον του, ωστόσο, αναφέρθηκε σε «πραξικόπημα» εναντίον του, ενορχηστρωμένο από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, που κυβερνά τη Βολιβία από το 2006 και την παραίτηση του οποίου ζήτησαν ο στρατός και η αστυνομία.

Ο αντιπρόεδρος, Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα, είπε ότι θα παραιτηθεί και αυτός από τη θέση του. Οι δύο πολιτικές φιγούρες της Βολιβίας θα υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στο Εθνικό Συμβούλιο της χώρας.

Ο Έβο Μοράλες νίκησε τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και μάλιστα με ποσοστό και διαφορά που του εξασφάλιζε την απευθείας επανεκλογή του, δίχως δηλαδή τη διαδικασία των επαναληπτικών εκλογών με τον δεύτερο στη σειρά υποψήφιο. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα και έκανε λόγο για νοθεία.

Ακολούθησαν μεγάλες και αιματηρές διαδηλώσεις από ικανή μερίδα πολιτών. Από τις συγκρούσεις των τριών εβδομάδων, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 400 τραυματίστηκαν.

Ο Νικολάς Μαδούρο καταδικάζει το «πραξικόπημα» εναντίον του Έβο Μοράλες

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε «κατηγορηματικά» χθες Κυριακή το «πραξικόπημα» το οποίο εκτυλίσσεται στη Βολιβία, μετά την παραίτηση του προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, που αμφισβητούσε την επανεκλογή του, τη στάση μονάδων της αστυνομίας και την εγκατάλειψή του από τον στρατό.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά το πραξικόπημα εναντίον του αδελφού προέδρου Έβο Μοράλες», ανέφερε ο Μαδούρο, σύμμαχος του αυτόχθονα βολιβιανού ηγέτη, καλώντας σε «κινητοποίηση για να απαιτηθεί να προφυλαχθεί η ζωή των αυτοχθόνων βολιβιανών λαών», θυμάτων του «ρατσισμού».

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Βολιβία: Παραιτήθηκε ο Εβο Μοράλες με εντολή του στρατού

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X