Διεθνή

Σε νομισματικό όλεθρο βαδίζει η Τουρκία

Σε νομισματικό όλεθρο βαδίζει η Τουρκία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική και νομισματική πίεση. Η οικονομία της διολίσθησε στην ύφεση, ενώ η λίρα διαρκώς υποχωρεί έναντι του δολαρίου και των άλλων νομισμάτων. Η παρεμβατική και ανορθολογική επεκτατική πολιτική του Ερντογάν επιτείνει τα προβλήματα και δημιουργεί νέες εστίες έντασης και πίεσης για το νόμισμα.

Το συμπέρασμα όλων είναι πως η τουρκική οικονομία και το τουρκικό νόμισμα βαδίζουν προς τον όλεθρο, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση. Και ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν την εκτίμηση ότι αυτό δεν θα αργήσει αν ο Ερντογάν συνεχίσει το μπρα-ντε-φερ με τους Αμερικανούς για τους S-400.

Η επιχείρηση προσέγγισης με τον Τραμπ που επιχειρήθηκε την εβδομάδα που πέρασε με διαμεσολαβητή τον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου δεν φαίνεται να είχε αποτελέσματα. Μέσα σε αυτό το κλίμα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας και τα παιχνίδια της Κεντρικής της Τράπεζας, ρίχνουν έτι περαιτέρω φως για την πολύ κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται η οικονομία και το νόμισμα της γειτονικής χώρας.

Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Hellasjournal.com και έχει ως εξής:

Νευρικότητα προκαλούν στους επενδυτές οι πρόσφατες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, , αναφέρει ο δημοσιογράφος Onur Ant του πρακτορείου Bloomberg. Τίτλος του κειμένου: Why Is Everyone Worried About Turkey’s Foreign Reserves. Η λίρα εξασθένησε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα, λόγω της εικασίας ότι η κεντρική τράπεζα χρησιμοποίησε δανεισμό από εμπορικές τράπεζες με βραχυπρόθεσμες συμφωνίες για αύξηση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει για τους επενδυτές είναι πόσα ακριβώς είναι τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας; Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθεματικά, όπως καθορίστηκαν από το ΔΝΤ την εβδομάδα έως τις 12 Απριλίου, ανήλθαν σε 28,4 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα ισχυρίζεται ότι είναι παραπλανητικό να επικεντρωθεί κανείς στα καθαρά ποσά και, αντίθετα, παροτρύνει τους επενδυτές να εξετάσουν τα ακαθάριστα αποθεματικά της, που κυμαίνονται λίγο κάτω από 98 δισ. δολάρια. Καθώς η Τουρκία έχει περίπου 118 δισ. δολάρια χρέους σε ξένο νόμισμα, που λήγει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, θα χρειαστεί τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας για αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων αν η ροή κεφαλαίων που χρηματοδοτεί την οικονομία επιβραδύνεται.

Εν μέσω πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων στην Τουρκία, οι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη αποσύρει φέτος 1,6 δισ. δολάρια από την αγορά ομολόγων σε λίρες. Μια απότομη πτώση των αποθεματικών τον Μάρτιο προκάλεσε τη μεγαλύτερη κατάρρευση της λίρας από την περσινή νομισματική συντριβή. Η JP Morgan συστήνει στους επενδυτές να πουλήσουν τις λίρες, επικαλούμενη την κατάρρευση.

Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξεκίνησε υπερβολικό δανεισμό σε ξένο νόμισμα από τις εμπορικές τράπεζες, με αποτέλεσμα σταθερή συσσώρευση στα αποθεματικά της. Ωστόσο, η κίνηση αυτή προκάλεσε εικασίες ότι τα δανειζόμενα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν από την κεντρική τράπεζα για δημιουργία εντυπώσεων ότι τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα αυξάνονταν, όταν ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων προοριζόταν για άλλες χρήσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν σε περίπου 20 δισ. λίρες (3,5 δισ. δολάρια). Το πόσο που δανείστηκε η κεντρική τράπεζα ήταν λίγο κάτω από τα 13 δισ. δολάρια. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα τι απέγιναν αυτά τα χρήματα; Ίσως χρησιμοποιήθηκαν για αποπληρωμή χρεών σε ξένο νόμισμα ή μπορεί επίσης να διοχετεύθηκαν στην κρατική εταιρεία ενέργειας, που πληρώνει τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Ωστόσο, στη δεύτερη περίπτωση δεν δικαιολογείται ένα τέτοιο μεγάλο ποσό. Αυτό έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί το οπλοστάσιο FX για να στηρίξει τη λίρα. Παρόλο που η κεντρική τράπεζα υποχρεούται να ανακοινώνει τις παρεμβάσεις της αγοράς συναλλάγματος, δεν το έχει πράξει.

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, η τελευταία παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2014. Αυτό αφήνει τους επενδυτές να αναρωτιούνται εάν η κεντρική τράπεζα παρεμβαίνει έμμεσα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα οφείλει στους επενδυτές μια λεπτομερή εξήγηση για την ύπαρξη μιας διαφοράς στα δεδομένα του αποθεματικού σε ξένα νομίσματα. Η αξιοπιστία της είναι ήδη αμφισβητήσιμη μετά από επανειλημμένες πιέσεις από τον Πρόεδρο Erdogan, ο οποίος ξεκίνησε ιδιαίτερα αυξημένα παρεμβατικές οικονομικές πολιτικές, ξεσπώντας στις τράπεζες με αρνητική καθοδήγηση.

Για τον Win Thin, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής στη Brown Brothers Harriman & Co., δεν πρόκειται απλά για ζήτημα διαφάνειας. «Το πραγματικό συμπέρασμα είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο στην Τουρκία φαίνεται να καταρρέει περαιτέρω», υπογράμμισε.

Πηγή: hellasjournal.com

Σφαλιάρα στον Ερντογάν: «Βουλιάζει» η τουρκική λίρα

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X